Képzések állattartó gazdák számára

A Caritas Vidékfejlesztés gyergyószentmiklósi székhelyén

Bővebb bemutatás a svájci partnereink által tartott Fejőgéptisztító, Sajtkészítő, Istálló és Állathigiénia, valamint a Körömpucoló képzéseinkhez

Úgy gondoljuk, hogy az állattartó gazdák számára, nem elegendő csupán az „állatok etetése”, az „állati ürülék” kihordása, ennél sokkal összetettebb folyamat az amit „mi” laikus emberek állattartás címén gondolunk.

Éppen azért gondoltuk azt, hogy az itteni erdélyi gazdák olyan külföldi, nagy hagyományokkal rendelkező „mesterektől” tanuljanak, akik több generációs állattartó, sajtkészítő mestereknek számítanak. Olyan tudás és tapasztalat befogadására szeretnénk ösztönözni az itteni gazdákat, ami ugyan őrzi az ősi hagyományok jellemzőit, ugyanakkor a modern kor és technika vívmányainak is megfelelnek.

Április 22-e és 25-e között tartandó képzéseinken picit más megvilágításban ugyan, de rendkívül hasznos, az itteni viszonyokat is szem előtt tartva képezhetik magukat a Gyergyó-széki gazdák. A képzéseink egységesen 10 órakor kezdődnek. A tanfolyamok ára 75 lej, amely egy ebédet is magába foglal, kivétel ez alól a sajtkészítő képzés, melynek költsége 145 lej.

Április 22. – Fejőgéptisztítás

A megfelelő fejési technikák elsajátítása, fejőgépek, fejőberendezések megfelelő tisztán tartását, a fejés során elkövetett leggyakoribb hibák ismertetését sajátíthatják el az érdeklődök, ezen képzésünk keretén belül.

Április 23. – Sajtkészítés:

sajt

A jó bornak nem kell cégér – tartja a mondás. A jó sajt is ilyen. Olyan, mint a székely menyecske az idő múlásával alakul, lesz egyre tüzesebb és vonzóbb, az idő múlása teszi nemesebbé. Ezen képzésünk során ősi svájci sajtkészítő recepteket, praktikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. A képzést a nemzetközileg is elismert Konrad Suter tartja.

Április 23. – Szarvasmarha körömpucolás:

A szarvasmarhák megnövekedett mozgászavarainak 80-90%-át a lábvégek rendellenességei és betegségei okozzák. Szilárd burkolaton való mozgás a körmöket annyira koptatja, hogy körmözésre rendszerint nincs szükség. A csülökszaru természetes növekedésével – a mozgásban korlátozott állatokon – nem tart lépést annak kopása, rendszerint a körmök túlnövéséhez vezethet. A csülök túlnövésének – az abból származó betegségek és gazdasági károk – megelőzése végett a csülök rendszeres ápolása kötelező. Bővebb információt Köbi Sturzenegger előadótól tudhatnak meg, aki több, mint 50 000 szarvasmarha körömpucolását végezte már el.

korom

Április 25. – Istálló és Állathigiénia, illetve takarmányozás:

Az állatok tisztán tartása, az istálló higiéniája, tisztasága épp oly fontos az állatok esetében is, mint az embereknél. Nem is gondolnánk, mi laikusak, hogy egy nem megfelelő, nem tisztán tartott állati köröm vagy pata, nem beszélve az állat környezetéről, ahol él,  milyen kihatással lehet az állat fejlődésére, tejhozamára adott esetben, a hús minőségére, az állat hasznosítására. A képzést Köbi Sturzenegger tartja.

Úgy gondoljuk, hogy képzéseink minden állattartó gazda számára hasznos, új ismereteket, új lehetőséget nyújt az állattartáshoz. A két svájci szakember nemzetközi elismertsége, tapasztalata a garancia arra, hogy Székelyföld viszonylatában egy modern állattartási formát ismerhetnek meg az érdeklődők.

Érdeklődni, jelentkezni április 20-ig lehet:
telefon: 0730-015 195, e-mail: felnottkepzes@caritas-ab.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: