Készül az elektronikus mezőgazdasági nyilvántartás

    Az E-kormányzás elnevezésű projekt keretében létrehozandó mezőgazdasági nyilvántartásról tartottak megbeszélést a csíkszeredai megyeházán július 30-án, csütörtökön Hargita Megye Tanácsának részéről Péli Levente projektmenedzser, a projektben részt vevő önkormányzatok és a kivitelező cég képviselői.
    A pályázat hard és soft elemeket is tartalmaz, számítógépeket, laptopot és nyomtatókat kap minden önkormányzat, illetve a lakosság számára is létrehoznak egy internetes felületet.
    Feltérképezték az egyes helyszíneken az igényeket, és megtörtént a rendszer műszaki megtervezése. A héten befejezik az eszközök kiszállítását az önkormányzatoknak, számolt be Mihály Melánia a kivitelező képviseletében. Arra kérik az önkormányzatokat, hogy mire befejeződik a kiszállítás a szükséges személyzet biztosításával segítsék az átadás-átvétel folyamatát. A következő időszakban folytatódik az eszközök felszerelése, amit szeptemberben fejeznek be. Közben elkezdik a soft elemek fejlesztését és működésbe helyezését, majd a projekt novemberben a felhasználók képzésével zárul, számolt be a kivitelező.

EGuvernare2015_07_30_2
   A rendszer lehetőséget biztosít az elektronikus fizetésre is, ehhez az önkormányzatok szerződést kötnek egy bankkal. Ezen kívül folyamatban van a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséggel (APIA), valamint az Adó- és Pénzügyi Hivatal Adócsalás-ellenes Főigazgatóságával (ANAF) való szerződéskötés, amelyek szükségesek a rendszer működtetéséhez. A projektpartnerek megbeszélték a teendőket, legközelebb augusztus végén találkoznak.
    Mint ismeretes, három E-kormányzás projektre sikeresen pályázott főpályázóként Hargita Megye Tanácsa, mindhárom projektben 15 helyi önkormányzattal társulva. Az online közszolgáltatási hálózatban lehetővé válik az internetes ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyíti. A rendszer előnye, hogy tömörít minden adatot, megkönnyíti például a különböző kimutatások elkészítését. Egy zárt rendszer, amelybe felhasználónévvel és jelszóval lehet belépni, ezt majd a polgármesteri hivataltól igényelheti a lakosság.

Kérem ossza meg ismerőseivel: