Két, egymástól független kiállítás nyílik Gyergyószentmiklóson

Tamási Áron és Harag György emlékének szentelt kiállítások

Két neves személyiség emléke elevenedik meg a jövő héten két, egymástól függetlenül nyíló kiállítás révén Gyergyószentmiklóson. Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából a Petőfi Kulturális Ügynökség, Harag György színházrendező születésének 95., valamint halálának 35. évfordulója apropóján pedig a Magyar Művészeti Akadémia állított össze, és hozott el Gyergyószentmiklósre egy-egy rangos tárlatot.

Bölcső a hegyek között – Tamási Áron125 szabadtéri kiállítás (központi park)

„A madárnak (…) szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.” – állította a 2022-ben 125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron. 2022-ben az ő személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson.

Az író életét bemutató Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 című szabadtéri kiállítás, melynek kurátora prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára fókuszálva elsőként Budapesten mutatkozott be áprilisban, ezután Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is ellátogatott.

A 16 tablón bemutatott Tamási-életmű Gyergyószentmiklóson augusztus 1-10. között a központi park nyugati oldalán (a Polgármesteri Hivatal felőli részén) lesz látható. A szabadtéri tárlatot augusztus 5-én, pénteken 14.00 órakor Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok igazgatója nyitja meg.

Harag György életmű-kiállítás (Városi Könyvtár)

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Harag György születésének kilencvenötödik, halálának harmincötödik évfordulója alkalmából hirdette meg az egyik legelismertebb magyar színházi rendező emlékévét 2020-ban. Akkor Harag Györgyre könyvbemutatók, filmvetítés és diákszínjátszó-fesztivál mellett egy rangos életmű-kiállítással is megemlékeztek, melynek házigazdája elsőként a Gyulai Várszínház volt 2020 márciusában, majd – a világjárványnak betudható késéssel – Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Kolozsvár, Győr, Budapest, Szabadka, Bukarest és Sepsiszentgyörgy után fogadta most augusztusban Gyergyószentmiklósra is elérkezik a vándorkiállítás.

Az érdeklődők augusztus 4. és 31. között a Városi Könyvtár emeleti kiállítótermében ismerkedhetnek meg az 1962 utáni marosvásárhelyi és romániai színjátszás meghatározó egyéniségének munkásságával. A margittai születésű Harag magyar és román társulatokkal egyaránt dolgozott, emellett külföldi felkéréseknek is eleget tett. 1975-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház főrendezője volt. A vándorkiállítás a neves rendező termékeny pályafutásának legfontosabb állomásait villantja fel bemutatókon és próbákon készült fényképek, a mintegy 200 fotóból álló anyag által.

A megnyitóra az Egyfeszt keretén belül kerül sor a Városi Könyvtár emeleti kiállítótermében augusztus 4-én, csütörtökön délután 16.30-kor. A kiállítást Albu István rendező, a Figura Stúdió Színház igazgatója nyitja meg.

A tárlat augusztus 4-7. között naponta 10.00-22.00 óra között Egyfeszt-fesztiválbelépővel látogatható, augusztus 8-31. között pedig hétköznaponként 9.00 és 17.00 óra között várja az érdeklődőket.


Címfotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Kérem ossza meg ismerőseivel: