Kéthetes meteorológiai előrejelzés

Csütörtöktől lehűlés várható, ezután újabb felmelegedés következik

Szélsőségesen magas, 40 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletek is várhatók szerdáig Romániában, de csütörtöktől lehűlés váltja a kánikulát az egész országban; ezután újabb felmelegedés következik, de 34 foknál nagyobb értéket nem mutatnak majd a hőmérők – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden közzétett kéthetes előrejelzéséből.

E szerint a Bánságban és Körösvidéken kedden és szerdán kánikula lesz, a hőmérséklet csúcsértékeinek régiós átlaga 33-38 fok körül alakul, majd csütörtökön 22-24 fokra csökken. Ezután újra felmelegedés következik, és a hét végén 28-31 fokos hőmérsékleti maximumok várhatók. Jövő hét első felében átlagban legfennebb 28-30 fokra melegszik fel a levegő, a második felében pedig átlagban legfennebb 32 fokra. Az éjszakai minimumok átlaga szerdáig 18-20 fok körül alakul, csütörtök hajnalra 11-12 fokra csökken, jövő héten pedig 15-16 fok körül stabilizálódik. A régiókban kedden és szerdán villámlásoktól és széllökésektől kísért záporokra lehet számítani, csapadék ezután július végén és augusztus első napjaiban várható.

Erdélyben kedden és szerdán szintén kánikula várható, a hőmérséklet csúcsértékeinek régiós átlaga 32-34 fok körül alakul, majd csütörtökön 20-22 fokra csökken. Ezután újra felmelegedés következik, és a hét végén 28 fokos hőmérsékleti maximumok várhatók. Jövő héten a sokéves átlagnak megfelelően 27-29 fokot mutatnak majd a hőmérők. Éjszaka átlaga szerdáig átlagban 14-17 fokra hűl le a levegő, péntektől pedig már 10 fokra, jövő héten pedig átlagban 14 fokra. A régióban kedden és szerdán villámlásoktól és széllökésektől kísért záporokra lehet számítani, csapadék ezután július végén és augusztus első napjaiban várható.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: