Kezdetét vették a munkálatok a Benedek-kúriánál

    A már tavasz óta folytatódó huzavonák után végre elkezdődhettek a tényleges munkálatok a Benedek-kúriánál. A norvég kormány támogatásával és a román kulturális minisztérium irányításával történő 362 283 lejes beruházást, miután sikeresnek ítélték Gyergyószentmiklós pályázatát, már az év elején jóváhagyták. Az épület feljavítását, revitalizálását megcélzó projekt munkálatai azonban nem indulhattak el, mert a nyár a folyamatos levelezgetésekkel, akta kiegészítésekkel telt el. Úgy látszott, hogy nem akar vége-hossza lenni a „doszártologatásnak”. A városháza rá is kérdezett a pályázatot felügyelő illetékesekre, hogy visszalépjen-e a projekttől, hiszen legkésőbb jövő év áprilisában be kell fejezni a munkálatokat, s az elszámolást is rendezni kell, s már elég kevés idő maradt minderre. Aztán végül sikerült minden elvárásnak eleget tenni, mindent letisztázni.

IMG_0052 benedek_tajhaz
                    Feljavítás előtt                                               Ilyen lesz felújítás után

    Az épületen már elkezdődtek a külső munkálatok, a tervek szerint az első fázisban a homlokzaton fognak neki dolgozni, a régi vakolatot nem verik le, hanem megőrzik, megerősítik, „kikötik”, hogy ne hulljon vissza, csak, ahol kell, ott fogják pótolni, cserélni. Szakemberek, restaurátorok által koordinált munkálatok következnek, első sorban Köllő Miklós műépítész személyes felügyeletével történő beavatkozások lesznek. Aztán következik a tetőszerkezeti, tetőtéri munkálat, ha az időjárás is megengedi, s közben az épület belsejében is elkezdődnek a javítások, hogy sikerüljön áprilisig befejezni az épület felújítását. A projekt magában foglalja a külső és belső feljavítást, illetve az épületben kiállított gyűjtemény digitalizálását is, valamint különböző tájékoztatójellegű kiadványok is készülnek.
    A ház rendeltetése, funkciója a feljavítás után sem fog változni, a termekben továbbra is az Ethnographia Gyergyóiensis Alapítvány fogja kiállítani a gyűjteményét.
    Az alpolgármester elmondta, hogy egy székely kaput is szeretnének állítani a ház bejáratához, valamint a kerítés is javításra szorul. Ezekre a munkálatokra azonban más pályázati forrásokat kell keressenek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: