Kezdődik az Egyetemi Jégkorong Világkupa Csíkkarcfalván

Április 14-19. között a Csíkkarcfalván található Felcsíki Műjégpálya ad otthont az Egyetemi Jégkorong Világkupának, amelyen nyolc meghatározó jégkorongnemzet válogatottja vesz részt. Jelen lesz Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia. Csütörtök délelőtt került sor a rendezvényt felvezető sajtótájékoztatóra, amelyen a szervezők, a partner szervezetek, valamint a csapatok képviselői is jelen voltak.

Népes sajtótájékoztatóval vette kezdetét az Egyetemi Jégkorong Világkupa, amelyen 14-én, pénteken immár a korong is útjára indul. Csütörtök délelőtt a Felcsíki Műjégpálya nagytermében gyűltek össze a sajtó képviselői, hogy megtudhassák a legfrissebb, legfontosabb információkat.

A sajtótájékoztatón jelen volt Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere, Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója, a Román Jégkorong Szövetség újonnan megválasztott elnöke, Paul Hebert, az Amerikai Egyetemi Jégkorong Szövetség (ACHA) elnöke, Craig Barnett, az ACHA ügyvezető igazgatója, Horvát Tamás, a torna szervezőbizottságának elnöke, Románia válogatottjának képviselője, Janka Dankova az Európai Egyetemi Jégkorong Liga sajtóreferense, valamint Szlovákia, Csehország, Lengyelország csapatának egy-egy képviselője.

A pozitív hangvételű sajtótájékoztatón minden résztvevő rendkívül bizakodóan beszélt a tornával kapcsolatos várakozásairól. A válogatottak képviselői egyetértettek abban, hogy a világkupa, alapvetően három célt szolgál. Egyrészt minőségi versenyzési és fejlődési lehetőséget nyújt a játékosoknak, másrészt fontos és előremutató kapcsolatépítési terep, harmadrészt pedig kulturális találkozások platformja. Ebből személyes és szakmai szempontból is épülni tudnak a felek.

Tánczos Barna az SZJA-t működtető alapítvány elnöke elsősorban arra a tényre hívta fel a figyelmet, hogy a székelyföldi jégkorongban alig 6-7 év alatt sikerült olyan szintű fejlődést véghez vinni, amely felhelyezte a térség hokiéletét a sportág nemzetközi térképére. Ennek kicsúcsosodása a mostani világkupa is.

Nagy Attila igazgató, az RJSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy mekkora horderejű rendezvényt sikerült Romániába, Karcfalvára hozni. Elmondása szerint erre korábban nem volt példa, így új folyamatokat indíthat el, új tendenciáknak ágyazhat meg az esemény. A sportvezető ugyanakkor kitért gyakorlati információkra is. Mivel a világkupa iránt nagy az érdeklődés, ezért a sorban állás elkerülése érdekében online a www.bilete.ro oldalon lehet jegyet váltani. Természetesen a helyszínen is lesz jegy, amennyiben nem kel el minden belépő az interneten keresztül. Ugyanakkor élő közvetítés is elérhető lesz a www.sport.vicket.com oldalon.

Az Amerikai Egyetemi Jégkorong Liga képviselői arról beszéltek, hogy átvitt és konkrét értelemben is nagyon hosszú út előzte meg ezt a pillanatot. Az amerikaiak ugyanis igencsak fárasztó repülőúton vannak túl, ugyanakkor a torna megszervezése is az eredeti tervekhez képest csúszott, ugyanis a koronavírus-járvány miatt sok mindent újra kellett tervezni. Ennek fényében pedig örömüket és izgatottságukat fejezték ki, hogy végre itt lehetnek, és természetesen úgy a kanadaiak, mint az Egyesült Államok játékosai is a döntőig szeretnének menetelni.

Hasonlóan ambiciózus célokat fogalmaztak meg az európai válogatottak képviselői is. A szlovákok számára például az elődöntő a minimális cél, de a lengyelek egyenesen az aranyat tűzték ki maguk elé.

Horvát Tamás a romániai válogatott összetételéről, célkitűzéseiről beszélt. Mint mondta, a Sapientia U23-ra, illetve a Háromszéki Ágyúsokra épülő gárdát jó szakemberek irányítják, jól sikerült a felkészülés, így bizakodva várják az első, Kanada elleni meccset.

Az Egyetemi Jégkorong Világkupa az alábbi program szerint zajlik Karcfalván, a Felcsíki Műjégpályán. Helyszíni jegyet tehát a bilete.ro felületén, esetleg a mérkőzés előtt a jegypénztárban lehet váltani. A mérkőzések élő közvetítése 5 euró ellenében a Vicket Sport oldalán nézhető élőben, ahol különböző kedvezményeket biztosító bérletek is elérhetők. Néhány mérkőzés a Prima Sport felületén is követhető lesz.

A tornáról friss hírek, információk magyar nyelven a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közösségi média felületein, illetve honlapján lesznek elérhetők a torna alatt. Angolul a világkupa hivatalos honlapja, a www.wcouh.org kínál aktualitásokat. Ugyanitt lesz elérhető a mérkőzések élő eredménye, illetve jegyzőkönyve.

A torna szervezői, illetve a résztvevő csapatok sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a helyszínen és a képernyők előtt. Igazi hokiünnepre van kilátás a Felcsíki Műjégpályán.


A torna programja:

Kérem ossza meg ismerőseivel: