Ki ölte meg Szomna Grancsát?

A bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat előadása a Figuránál

Szeptember 21-én, csütörtök este 7 órától a Figura stúdiótermében kerül műsorra a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat román nyelvű előadása, Mihai Lukács rendezésében a Ki ölte meg Szomna Grancsát? című produkció.

Az előadás egy Hargita megyei 17 éves roma lány történetét meséli el, aki felakasztotta magát a szülői házban. A tragédiát nem tudta megfejteni sem a közösség, sem a hatóságok, bár mindenkinek van valamilyen magyarázata a halálesetről. Érthetetlen gesztus egy mindenki szemében boldognak tűnő lánytól. Annál is inkább, mert Szomna rendkívül vallásos volt, tette ellentmond hitének. Halála előtt üzenetet hagyott a falon. Mi ennek a jelentősége? Akik ismerték, mind hitelesen vallottak, de a vallomások ellentmondásosak, valahogy mind a legelső tanú szavaihoz vezetnek: „nem értem”. Mindenki „ártatlan”, de mindenki bűnösként éli meg a történteket.

Akutagava Rjúnoszuke történeteiből (A ligetben és A vihar kapujában – Rashomon) és az öngyilkossággal kapcsolatban megjelent sajtóhírekből inspirálódva a Giuvlipen lépésről lépésre építi fel Szomna Grancsa történetét. Az előadás azzal a céllal alkalmazza az Akutagava révén ismertté vált Rashomon hatást, hogy leírja a körülményeket, amelyben ugyanaz az esemény egymásnak ellentmondásos értelmezéseket szül azok körében, akik ismerték lányt. 

szomna_grancsa1

Jegyek ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportkedvezménnyel (min. 10 fő) 10 lej. A jegypénztár nyitva tart munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között, valamint előadások előtt fél órával a Figura Stúdió Színház előcsarnokában. Tel.: 0752-227-011; e-mail: org@figura.ro


Giuvlipen (Bukarest / București):

KI ÖLTE MEG SZOMNA GRANCSÁT? / CINE A OMORÂT-O PE SZOMNA GRANCSA?

szomna_grancsa2

// szeptember 21., csütörtök, 19.00 //
// 21 septembrie, joi, 19.00 //

@ Teatrul Figura Stúdió Színház, stúdióterem / sala studio

Játsszák / Distribuţie: Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan, Zita Moldovan.

Díszlet-, jelmeztervező / Scenografia: Elena Dobîndă
Élőzene / Muzică live: Elena Albu

Rendező / Regia: Mihai Lukacs

http://giuvlipen.tumblr.com/

Kérem ossza meg ismerőseivel: