Kiadós esőzésekre kell felkészülni az ország 14 megyéjében

Csapadékra vonatkozó elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Tizennégy megyére kiterjedő, kiadós csapadékra vonatkozó elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki hétfő reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az előrejelzés szerint hétfő délután 18 órától kedd este 10 óráig Máramarosban, a Bánságban, Olténia hegyvidékein, az Erdélyi-szigethegységben és a Keleti-Kárpátok északi régióiban záporokra, helyenként zivatarokra kell számítani, a hirtelen leeső csapadékmennyiség elérheti a 25-30, helyenként a 45-50 litert négyzetméterenként.

A sárga kód a következő megyékre terjed ki: Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Krassó-Szörény, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Máramaros, Szilágy, Szatmár, Temes és Vâlcea.

Kedden, szeptember 27-én délután az ország délnyugati és középső régióiban, majd szerdára virradóan délen és délkeleten légköri instabilitás fordulhat elő.


Elsőfokú árvízkészültséget rendeltek el tizenöt erdélyi folyó vízgyűjtő medencéjére

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) tizenöt folyóra.

A hidrológusok szerint hétfő 20 órától kedd éjfélig a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a Visó, Iza, Lápos, Túr, Nagy-Szamos, Kis-Szamos, Szamos, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Aranyos, Béga, Temes, Krassó és a Néra vízgyűjtő medencéjében.

A sárga jelzésű riasztás a következő megyéket érinti: Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Fehér, Hunyad, Kolozs, Krassó-Szörény, Máramaros, Szatmár, Szilágy és Temes.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: