Kiállítás a jövőről az alkotásról az emberről

Szövő-varró bemutatót tartottak gyergyóiak a megyeházánKézműves székely asszony dicsérete című kiállítással egybekötött bemutatót tartottak március 18-án, szerdán a csíkszeredai megyeházán a Hargita Megyei Művészeti Népiskola Gyergyószentmiklósi Szövő-Varró Tagozatának, illetve Hargita Megye Tanácsának szervezésében.

Nepmuveszet_kisujsag_cover

Péter Csaba, a Népiskola igazgatója nyitóbeszédében megköszönte a megyei tanácsnak, hogy kiemelten figyel a népi mesterségek megőrzésére, felvállalja és támogatja az iskola munkáját, lehetőséget ad az itt elkészült munkák bemutatására. Az iskola három évvel ezelőtt indította első szövő-varró osztályát, azóta az itt tanulók közép-, illetve magas szinten sajátították el a hímzés, varrás, szövés különböző, sokszor egyedi formáját – fogalmazott az igazgató.

Nepmuveszet1_kisujsag_cover

– Ez a kiállítás minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szól, úgy, hogy a múlt értékeit őrzi – fogalmazta meg Zonda Erika, a Programok, projektek, alárendelt intézmények koordinálása és közbeszerzési vezérigazgatóság vezetője köszöntőbeszédében. Hozzátette: arra biztatja a tanulókat, hogy minél szebb és egyedibb munkákat alkossanak.

A szakműhelyek titkaiba vezette be a jelenlévőket Kisné Portik Irén szakoktató, aki elmondta, 200 évet mentek vissza az időben a tanulók, akik a hároméves képzés elvégzése után képesek lesznek egyetlen varrótű segítségével megvarrni egy népviseletet.

– A modern világ velejárói miatt háttérbe szorul az ősanyák és ősapák tudása. Nekünk az a feladatunk, hogy bebizonyítsuk, valódi értéke van az ősi tudásnak, tovább kell vinnünk azt, hisz nemesítjük ezzel az életünket, a közösség életét – fogalmazott Kisné Portik Irén.

Kérem ossza meg ismerőseivel: