Kiállítás Bocsárdi László művészetéről

Kiállításmegnyitó: Ahol színház születik

XII. Nemzetiségi Színházi Kollokvium

Időpont: október 14., szombat 14:00 óra
Helyszín: Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Karancsi Sándor-terem, Gyergyószentmiklós
Társszervező: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


A temesvári diákszínjátszó csoporttól Sepsiszentgyörgyig, a Tutyi-mutyi mókától az Alice-ig. Térben és időben így lehetne ábrázolni Bocsárdi László rendezői munkásságát.

A színházi pálya egyik fontos állomása mindenképpen Gyergyószentmiklós, ahol a Figura szellemi létezésének megalapozásával kezdődik a felfelé ívelés, 1985 és 1995 között. A Vérnász és az Übü király ma is él az emlékezetünkben, hogy a későbbiek folyamán ismét visszatérjenek újabb vizuális és koncepciós köntösben.

A Kasimir és Karoline  a sepsiszentgyörgyi társulattal akkor még koprodukcióban készült előadás, de Nemes Levente színész-igazgató meglátta és maga mellé vette az utódot, aki képes volt megújítani egy megcsontosodott teátrumi mentalitást. Witkiewicz Vízityúkján, Tamási Vitéz lélekjén és Euripidész Alkésztiszén keresztül, a Csoda (Tamási művei alapján) és Shakespeare Romeo és Júliája hozta el az országhatárokon is áttörő sikert, a rendezői pálya újabb ívelését. Bartha József díszletei, Dobre Kóthay Judit, Zayzon Ádám maszkjai végig kísérik a nagysikerű darabok színpadra állítását és létét.

A kiállítás egy életpálya szeletnyi ízelítője, Barabás Zsolt felvételeivel és meglepetésekkel tűzdelve. 

Kérem ossza meg ismerőseivel: