Kiállunk azok mellett, akik magyarságuk miatt nem kaptak orvosi ellátást!

Az Erdélyi Magyar Néppárt közleménye

Mint ismeretes, a napokban a kolozsvári gyermekgyógyászat egyik orvosa emberi méltóságában megalázott és magyarsága miatt súlyosan diszkriminált egy balesetet szenvedett diáklányt. Ioan Dobrescu orvos kifogásolta, hogy páciense, s annak hozzátartozói és kísérői nem beszélnek jól románul. Az Erdélyi Magyar Néppárt javasolja: a 95/2006-os egészségügyi alaptörvényben az állampolgárok jogait bővítsék ki a nemzeti közösségek anyanyelv-használati jogával, kötelezővé téve az illetékes hatóságok és egészségügyi intézmények számára ennek technikai megvalósítását.

Az ügy kapcsán Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke, valamint Kis Júlia, a Jogaink Egyesület elnöke kivizsgálást szorgalmazott mind az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácsnál, mind pedig a Román Orvosi Kamaránál, valamint aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy az érintett egészségügyi intézmény mihamarabb járjon el Ioan Dobrescu fegyelmi vizsgálata ügyében.

jogaink_egyesulet

Meggyőződésünk: az alanyi jogon járó egészségügyi ellátással együtt kell járnia a magyar nyelv szabad használatának is, különösen olyan pillanatokban, amikor az emberi egészség és élet forog kockán. Ezért azt tartjuk megfelelő megoldásnak, hogy a 95/2006-os egészségügyi alaptörvényben az állampolgárok jogait bővítsék ki a nemzeti közösségek anyanyelv-használati jogával, kötelezővé téve az illetékes hatóságok és egészségügyi intézmények számára ennek technikai megvalósítását. Emellett a következő alkotmánymódosítás alkalmával alkotmányos jogként kell meghatározni az anyanyelv használatát az egészségügyben – az igazságszolgáltatás esetében már most létező mintára.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az RMDSZ újból látszatmegoldást javasol egy kialakult problémára: Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a maszol.ro-nak nyilatkozott e témában, és kijelentéseiből egyértelműen kitűnik, az RMDSZ megoldási javaslata semmiféle garanciát nem biztosítana arra, hogy a mostanihoz hasonló, súlyos jogsértés megismétlődjön.

Az egészségügyi ellátás alatti szabad anyanyelv-használati jog mindenkit megillet, hiszen ez a pontos diagnózis felállításában is döntő szerepet játszhat. Kovács Péter ezzel szemben úgy fogalmazott: azokon a településeken szorgalmazzák a magyar nyelvtudással is rendelkező egészségügyiek kötelező alkalmazását, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 20%-ot. Az RMDSZ-es javaslat értelmében Kolozsváron (és Erdély számos más, magyarok lakta településén) nem járna a törvényben egyébként szavatolt jog.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elhibázottnak és közösségünk alapvető érdekeivel ellentétesnek tartja azt a politikát, melynek eredményéül már meglévő jogainkat adnánk fel, s szűkítenénk a nyelvhasználat lehetőségét.

A Kovács Péter által említett javaslat az erdélyi magyarság széles rétegeitől fosztaná meg az egészségügyön belüli anyanyelvhasználat jogát, főleg figyelembe véve az eddigi hasonló törvények (kétnyelvű feliratok, anyanyelv használat a közigazgatásban stb.) értelmezésének és alkalmazásának tapasztalatait. Ezért az RMDSZ-es kezdeményezést átgondolatlannak és látszatmegoldásnak tartjuk, különösen annak fényében, hogy Kovács Péter pártjának az elmúlt években – a kormány tagjaként – számos lehetősége lett volna nyelvjogi sérelmeink orvoslására és az egészségügyön belüli magyar nyelvhasználat biztosítására.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Kérem ossza meg ismerőseivel: