Kilőtték a Parajdra rendszeresen visszatérő medvét

Veszélyt jelentett a helyiek és a turisták biztonságára

Az elmúlt három napban összesen 12 alkalommal volt szükség csendőri beavatkozásra lakott területekre behatoló medvék miatt. A parajdi helyhatóságok a községbe gyakran visszatérő nagyvad kilövetéséről döntöttek.

A Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület vezetője, Mărmureanu-Biro Leonard az AGERPRES-nek hétfőn elmondta, a Parajd környéki medve kilövése előtt a törvényben előírt összes eszközzel megpróbálták eltávolítani az állatot a településről, sikertelenül.

A vadász tájékoztatása szerint a medvét korábban többször elűzték a községből, majd más vidékre szállították, ám visszatért Parajdra, és veszélyt jelentett a helyiek és a turisták biztonságára.

‘Az alpolgármester úr azt mondta: mivel visszatért, és nem fél az emberektől, ki kell lőni’ – nyilatkozta Mărmureanu-Biro.

Elmondta azt is, hogy a 3 és fél éves példányt az anyja tavaly ősszel kergette el maga mellől. Hozzátette, a vadászok nem szívesen lőtték ki, mert fiatal medvéről volt szó.

‘Ez nem vadászat volt, hanem egy beavatkozás, amit meg kellett tenni. Nem örülünk neki, de meg kellett tenni, mert a Parajdot mostantól több mint 100.000 turista fogja felkeresni, akik nem örülnének, ha egy medve jönne feléjük a településen’ – jelentette ki.

A vadásztársaság vezetője úgy véli, hogy a következő időszakban egyre gyakrabban lesz szükség medvék eltávolítására lakott településekről, mert nagyon az állomány, és az állatok éheznek. ‘Nem az a gond, hogy vannak medvék, hanem az, hogy túlságosan elszaporodtak’ – tette hozzá.

A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint az elmúlt három napban Csíkszeredába, Székelyudvarhelyre, Varságba, Gyergyóhollóra, Csíkszentdomokosra riasztották a hatóságokat medvék jelenléte miatt.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: