Erdők újratelepítésére lehet pályázni

Magán és állami erdőtulajdonosok is igényelhetik a támogatást

„Romániában először pályázhatnak a magán és állami erdőtulajdonosok is a kipusztult erdők újratelepítésére. Olyan területek úrjaültetését támogatjuk, ahol erdőtüzek, természeti katasztrófák, kártevők vagy ember által okozott katasztrófa miatt kipusztult a faállomány. Az újraerdősítésre 100 millió lejt biztosítunk a helyreállítási alapból. Ebből mintegy 10 ezer hektár újratelepítését tudjuk támogatni, ami fedezi a jelenlegi elpusztult területek helyreállítását és a következő évekre is biztosítva van a szükséges támogatás. A pályázati kiírás része az ország legnagyobb erdősítési programjának, amelynek keretében több mint 57 ezer hektár erdőt ültetünk a következő években. Ez az RMDSZ kormányzati munkájának egyik prioritása. Az a célunk, hogy megőrizzük a biológiai sokféleséget, növeljük az erdős területek nagyságát, egészséges és az éghajlatváltozással szemben ellenálló erdeink legyenek.” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A február 16-án, déli 12 órakor induló újraerdősítési programban az országos erdőalapban szereplő, legalább fél hektáros területek újraültetésére lehet pályázni.  A magánszemélyek, vállalkozások és civil szervezetek is igényelhetik a támogatást a tulajdonukban lévő leromlott állapotú erdőterületre. Emellett az állami erdészetek, önkormányzatok is pályázhatnak. A pályázati útmutató a természeti katasztrófának tekinthető kedvezőtlen időjárási események között említi a fagyot, viharokat és jégesőt, heves esőzést vagy súlyos aszályt, amelyek egy adott erdőterületen az összes fát elpusztították.

A pályázat feltétele egy erdészeti hivatal által elkészített technikai adatlap, amely tartalmazza a telepítésre vonatkozó műszaki és pénzügyi információkat. Ezt az az erdészeti hivatal vagy magánerdészet kell elkészítse, amelynek a kezelésében vagy tulajdonában van az adott terület. Ezt követően a technikai adatlapot a területileg illetékes erdőőrségnek is jóvá kell hagynia.

A pályázati kéréseket a proiecte.pnrr.gov.ro internetes felületen lehet benyújtani. Az erdőtulajdonosok 100%-os vissza nem térítendő támogatást kapnak. Az elbírálás a pályázatok beérkezésének sorrendjében történik a pénzkeret kimerüléséig.


rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: