Kisiklott egy műtrágyát szállító vonat Gyergyóditróban

Nincs robbanásveszély

    Kisiklott egy műtrágyát szállító tehervonat négy kocsija a székelyföldi Gyergyóditróban csütörtökön, de a vagonok nem borultak fel, és nincs robbanásveszély – közölte a Hargita megyei prefektusi hivatal.
    A román államvasutak (CFR) 24 vagonos szerelvénye zsákokba csomagolt ammónium-nitrátot szállított Marosvásárhelyről – ahol az ország legnagyobb műtrágya-gyára, az Azomures működik – a konstancai kikötőbe. A helyszínt a katasztrófavédelem (ISU) biztosította, meggyőződve arról, hogy a rakomány nem sérült meg, és nem ütött ki tűz: az ammónium-nitrát ugyanis hő hatására robbanásveszélyessé válna.
    A baleset miatt szünetel a vasúti forgalom a Székelyföldet átszelő 400-as fővonalon, a gyergyószárhegyi és a maroshévízi állomáson pedig egy-egy személyszállító szerelvény vesztegel, a műszaki mentés befejezésére várva. A prefektusi hivatal szerint a tehervonat kisiklásánál senki sem sérült meg, a két elakadt személyvonaton pedig – amelyeken csaknem 70 utas várakozik – működik a fűtés.
    2004-ben 16 ember meghalt és hét megsérült a dél-romániai Mihailesti-en, amikor egy ammónium-nitrátot szállító teherautó közúti balesete és kigyulladása nyomán a rakomány felrobbant. Ugyanabban az évben egy észak-koreai vasútállomáson történt műtrágya-robbanásban 150 ember vesztette életét.

MTI
Címfotó: romaniatv.net (illusztráció)

Kérem ossza meg ismerőseivel: