Kiskunmajsán szónokolt Mezei János

Szent István-napi megemlékezést tartottak augusztus 20-án

A huszonegy éve tartó hagyományoknak megfelelően, a főtéri Millenniumi-emlékműnél tartották a Szent István-napi megemlékezést városunkban. A Majsa Alapítvány és a római katolikus egyházközség közös rendezvényén Dósai Imre, a Majsa Alapítvány kuratóriumának elnöke, majd Á. Fúrús András polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Kiskunmajsa polgármestere felidézte a Majsa Alapítvány 25 évének kiemelkedőbb eredményeit. Az alapítványt 1992-ben hozta létre Fekete Pál, Kiskunmajsa néhai országgyűlési képviselője. Az alapítók és a mindenkori kuratórium szándéka az volt, és jelenleg is az, hogy közös összefogással teremtsenek olyan értékeket, amelyeknek nemcsak az itt élők látják hasznát, de határainkon túl is pozitív eredményei lesznek. Az egyik legfontosabb szempontnak pedig az elődök tiszteletét határozták meg.

Az ünnepség színvonalát a Telek-házaspár zenés éneke, Tabajdi Anna versmondása és Szekeres Kamilla éneke is emelte.

mezei_kiskunmajsan2

A szónok Mezei János, Gyergyószentmiklós korábbi polgármestere volt, aki két évvel ezelőtt érdemelte ki a Majsa Alapítvány által létrehozott „Majsáért-díjat”, amit akkor csak szimbolikusan adták át. „Azért szimbolikusan, mert a román hatalom, koholt vádakra építve, hatalmát fitogtatva eltiltott barátaimtól, testvéreimtől. Miért tette mindezt? Mert nem fogadtam el a másodrendűséget, mert nem fogadtam el a szolgasorsot, kiálltam közösségem, nemzettársaim érdekeiért, és mert magyar vagyok” – idézte meghurcolásának időszakát Mezei János, az ünnep kapcsán így szólt: „I. István királyunk és szent apostolunk napján nem tehetek mást, mint kérni a mi Teremtő Istenünket, hogy ne hagyja oltalma nélkül a világon szétszéledt magyar népünket! Az a kenyér, ami a mai nap itt megszentelésre kerül, az a jövő, a bizakodás és a megmaradás kenyere.”

Az ünnepség folytatásaként Terbe Zoltán, a Majsa Alapítvány kuratóriumának alelnöke bejelentette, hogy az immár tizenkettedik alkalommal odaítélt „Majsáért-díjat” idén Parzer Árpád kapja, aki hosszú évek óta istápolja testvérvárosunkban, Bad-Schönbornban a német-magyar kapcsolatokat. Az elismerést a Majsa Napok idején veheti át a díjazott.

mezei_kiskunmajsan1

Az összejövetel zárásaként a Kosik Sándor esperes-plébános által megszentelt új kenyereket együtt fogyasztotta el az ünneplő közösség.

Az ünnepséget követően a Szent István Házban kiállítás nyílt a Majsa Alapítvány elmúlt 25 évének történetéről, ami a szeptemberi Majsa Napok idején is látható lesz.

Forrás: Kiskunmajsa Város

Kérem ossza meg ismerőseivel: