Kit és mit képviselnek parlamenti képviselőink Bukarestben?

Kérdések Antal István és Moldován József Hargita megyei képviselőkhöz

Az elmúlt napokban került nyilvánosságra az a törvénymódosító javaslat, amelyet 16 parlamenti képviselő (6 RMDSZ, 6 PSD, 3 PNL és 1 kisebbségi) kezdeményezett az önkormányzati tisztségviselők jogállásáról szóló törvény (2004. évi 393-as) módosítása érdekében.

A legkevésbé sem tisztelt képviselők – köztük Antal István és Moldován Iosif Hargita megyei RMDSZ színekben tündöklő képviselőink – azt javasolják, hogy azok a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek, alpolgármesterek, illetve a megyei tanácsok elnökei és alelnökei, akiket büntető ügyekben – akár korrupciós ügyekben is – „csak” felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, ne veszítsék el mandátumukat, hanem változatlan jogkörrel és változatlan juttatásokért tovább „adminisztrálhassanak”. 

Most, amikor az egész országban elindult egy, a közélet megtisztítását, a korrupció visszaszorítását célzó folyamat, az RMDSZ Hargita megyei képviselői, ahelyett, hogy egyértelműen kiállnának az igazságszolgáltatás függetlensége mellett, a korrupció minden formájának visszaszorítása érdekében, elítélt bűnösöket akarnak hivatalban tartani, hogy tovább rövidíthessék amúgy is szegényes önkormányzataink – ezáltal közösségeink – forrásait. 

Ha valakit bármilyen bűnügy miatt jogerősen börtönbüntetésre itélnek, az nem csak azért alkalmatlan a helyi önkormányzatban való képviseletre, mert a letöltendő büntetés esetén akadályoztatva van (ahogy a törvénytervezet indoklása érvel), hanem létezik egy erkölcsi vetület is: a bűnöző nem lehet példás elöljáró, még ha felfüggesztett börtönbüntetést kap is és fizikailag tud dolgozni!  

Ennek kapcsán úgy gondoljuk, jogosan vetődnek fel az alábbi kérdések: 

Kit képviselnek Önök a román parlamentben? 

Milyen erdélyi, magyar és székely értékrend szerint politizálnak? 

Kinek, kiknek a bőrét próbálják menteni úgy, hogy emiatt szégyenkeznünk kell újra ország-világ előtt, magyar képviseletünk tevékenységén? 

Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezete

Kérem ossza meg ismerőseivel: