Kitart a kánikula a hét elején, a hét közepétől lehűlés és csapadék várható

Július 4-e és 18-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzés

A hét második felében országszerte jelentősen csökkenek a hőmérsékletek, és kiterjedt területeken esni fog az eső. A jövő héten ismét felmelegszik az idő, a csúcsértékek azonban nem fogják meghaladni a 34 Celsius-fokot – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 4-e és 18-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a hét első napjain kitart a kánikula, 32-34 fokos nappali csúcsértékekre lehet számítani. Július 6-ától lehűlés következik, és július 11-re – enyhe napi eltérésekkel – 22 és 26 fok között alakulnak az átlagos maximumok. Ezt követően a hőmérséklet emelkedik, és július 17-én már 30 fokos regionális átlagot mutat. Az első három éjszaka 16 fok körül alakulnak a minimumok, majd a lehűlés következtében 11-én 10 fokig is lecsökken az éjszakai hőmérséklet. Július közepén 12-13 fok körüli minimumokra lehet számítani.

Az első héten, július 11-éig fokozott lesz a légköri instabilitás, futó záporokra, zivatarokra lehet számítani. Ezt követően csökken a záporok kialakulásának esélye.

A Bánságban és a Körösök vidékén is kitart a hőség július 4-én és 5-én is, a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 36 Celsius-fokot. Július 6-ától azonban lehűlés következik, mely következtében 11-éig 24 és 29 fok közötti csúcsértékekre lehet számítani a két régióban. A második héten visszatér a hőség, 17-ére már 34 fokos maximumok várhatók. Az éjszakai hőmérséklet a kezdeti 19-20 fokról 12-16 fokig csökken a negyedik naptól kezdődően, és ez kitart a jelzett időszak végéig.

Július 5-én és 6-án fokozott lesz a légköri instabilitás, jelentős mennyiségű csapadék várható kiterjedt területeken. Szintén magas a záporok kialakulásának esélye 7-e és 13-e között.

A hegyvidéken az ilyenkor megszokottnál melegebb lesz a jelzett időszak első napjaiban, 22-23 fokos nappali csúcsértékekre és 13-14 fokos minimumokra lehet számítani. A július 7-e és 12-e közötti időszakban hűvös lesz, a csúcsértékek nem haladják meg a 13-18 Celsius-fokot, a minimumok a 6-9 fokot. A második héten ismét felmelegszik az idő, nappal átlagban 20, éjszaka 10 fok mérhető majd.

Július 11-éig fokozott lesz a légköri instabilitás, napi szinten lehetnek futó záporok, zivatarok. Ezt követően is eshet az eső, de kisebb kiterjedésű területeken.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: