Kitüntették Wild Ferencet

Zsigmondy Emil-emlékérmet kapott

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) Hegymászó szakága a 2015-ös évi sziklamászó teljesítmények alapján több kategóriában pályázatot hirdetett „Az év mászása 2015” díjra. A díjazott négy kategória: Hegymászás, Nagyfalas és tradmászás, Boulder, Sportmászás.

Különdíjat, Zsigmondy Emil-emlékérmet kapott Wild Ferenc, aki 1977-ben Páll Tiborral együtt megalapították a gyergyószentmiklósi Hegyimentő Egyesületet. Wild Ferenc jelenleg Magyarországon él.

A díjak átadására április 7-én a Corvin Moziban, a BANFF hegyifilm fesztivál keretein belül került sor.
A díjazottak oklevelet is kaptak, nevük, és teljesítményük az MHSSZ honlapján (www.mhssz.hu) is nyilvánosságra került:

Wild Ferenc hegy- és sziklamászó Aradon született, elsősorban Erdélyben volt aktív, mégis rendszeres kapcsolatot tartott a magyar hegymászással, és Magyarországon egy egész nemzedék ismerte a nevét. 1960-ban kezdte a mászást, eleinte versenyzőként, majd hegymászóedzői diplomát szerzett. Erdély különböző hegységeiben számos új utat nyitott (Pádis, Cserna-völgy, Herkulesfürdő, Néra-szoros), egyedüljáróként első megmászásnak minősülő téli gerincbejárásai voltak a Fogarasban, a Királykőn, és a Görgényi-havasokban. A 70-es és 80-as években ő szervezte, oktatta és vezette a gyergyószentmiklósi magyar hegymászókat, akik a Békás-szoros útépítései mellett, azóta is végzik a szervezett hegyimentő munkát a Salvamont hegyimentő csapat keretében. Ennek a gyergyói csapatnak tagjai Wild Ferenc irányítása alatt többször részt vettek az MHSSZ-szel közösen, adatgyűjtő terepbejárásokban és megmászásokban, amelyek célja magyar nyelvű kalauzok megjelenése volt.

salvamont

A 70-es és 80-as években ő szervezte, oktatta és vezette a gyergyószentmiklósi magyar hegymászókat… Fotó: salvamontgheorgheni.ro

Művei közül kiemelkedik a kezdő hegymászóknak szánt oktatóanyaga, a Hegymászók könyve, mely 1978-ban jelent meg, és nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon is közhasználatban forgott.

Ezen felül fontosabb művei:
• A Békás-szoros és környéke. Sziklamászó kalauz, amely elérhető az MHSSZ honlapjáról
• 2012-ben megjelent Fogarasi-havasok. Hegymászó- és turistakalauz.
• Előkészületben: A Királykő mászókalauza; A Bucsecs mászókalauza

Wild Ferenc néhány napja ünnepelte a 77. születésnapját, de egészségi állapota miatt sajnos nem tudott eljönni a díjátadóra. Nagyváthy János – Zsigmondy-csúcson is járt – hegymászó a Szövetség nevében már átadta a Zsigmondy-emlékplakettet.

Címfotó: Kiss Tivadarral az Oltár-kő tetején
(fotó: ifj. Wild Ferenc)

Kérem ossza meg ismerőseivel: