Klassz–Tavasz Fesztivál 2017

Zene, film, gasztronómia, fényképészet, irodalom


Kedves közönség!

KLASSZ_TAVASZ_plakat   A tavaszi megújhodás mindannyiunk életébe hoz egyfajta hangulatváltást, felfrissülést. A környezetünk, a természet változásai évről évre nagy iramban hozzák el a nyár ígéretét. Az időjárás enyhülése, a növény- és állatvilág ébredezése mindenkinek kedvet ad a kimozduláshoz. Felpezsdül a szabadtéri élet, sokkal több emberrel találkozhatunk az utcákon, tereken.

   Mi is újítjuk, bővítjük az immár harmadik alkalommal meghirdetett Klassz-Tavasz Fesztiválunk kínálatát. Megragadtuk a zene mellett a film, a gasztronómia, a fényképészet és az irodalom világát. Ezáltal szeretnénk még több színt, hangot, képet és fényt adni az idei tavaszunkhoz. Programjaink változatosságának célja, hogy azok, akik ezt az utat velünk együtt végigjárják áprilistól májusig, élményeik mellett annak hírével távozzanak, hogy érdemes dolgozni, foglalkozni azzal, ami a miénk. Hogy érdemes belekóstolni a régibe és újba egyaránt.

   Vidám, napsugaras tavaszt kívánunk és kínálunk közönségünknek és minden érdeklődőnek!

Fórika Sebestyén
igazgató
2017. március 6. 


Ének a fák tetejéből, dokumentumfilm-bemutató  

művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterme  

2017. április 3., 19 óra 

Enek a fak tetejebol kisebbVaszi Levente egy kincsekkel megáldott csángó-magyar ember. Élettere a Csíki-havasok moldvai áthajlásánál, a sűrű erdők között megbúvó Kostelek, ahol mintha az idő is megállt volna. Innen indult el a kosteleki tanár bácsi, hogy megmutassa énektudását a Fölszállott a páva népzene és néptánc vetélkedőn, ahol aztán olyant rittyentett, hogy felfigyelt rá az egész világ. Tehetségét közönségdíjjal jutalmazták, és kapott érdekes, pénzt ígérő ajánlatokat, ám Vaszi Levente hátat fordított a celebségnek és hazatért szülőfalujába, hogy történelemre, táncra és magyar énekekre tanítsa a csángó nebulókat.

Zsigmond Attila Ének a fák tetejéből című portréfilmje Vaszi Levente mindennapi életébe nyújt betekintést. A filmet és a főszereplőt Zsigmond Attila rendező-operatőr és Bajna György producer mutatja be a gyergyószentmiklósi közönségnek.


Muzsika királyok és hercegek korából, leckehangverseny  

művelődési ház színházterme  

2017. április 6., 10 és 12 óra 

leckehangversenyKözreműködik: a Codex Régizene Együttes és Adorján Csaba – mesélő 

A hangverseny egy mese köré szövődik, amelyben az egyszerű paraszt legény eszességével és vitézségével megszerzi Buda vára királyának a lányát és a fele királyságát. A zene révén végigkísérjük a legény kalandos történeteit francia-, spanyol- és taljánföldön, majd miután legyőzte a sárkányt is, mesébe illő lakodalommal zárul a történet. A dallamok egyszerűsége könnyen hatásuk alá vonja a fiatal zenehallgatókat. 

A jegy ára 7 lej.


Codex Régizene Együttes: Bethlen Gábor és kora 

művelődési ház színházterme 

2017. április 6., 19 óra  

codexmegkisebbAz együttes tagjai:

Filip Ignác – barokk fuvola, furulyák, shalmei, ének, az együttes vezetője
Kovács László – barokk hegedű, fidula
Kovács Éva – barokk hegedű, rebek
Szabó Éva – furulya, barokk fuvola, ütőhangszerek
Adorján Csaba – brácsa, kontra, ének
Lázár Zsombor – barokk cselló, koboz, ének
Szőgyör Árpád – nagybőgő, viola da gamba, ütőhangszerek, ének

Bethlen Gábor udvarában élénk zenei élet zajlott, híres zenészek szolgáltak számos európai országból. Az erdélyi zenészek mellett francia, spanyol, német, olasz, lengyel és osztrák zenészek is muzsikáltak az uralkodó mulattatásra. A műsorukban ízelítőt nyújtanak Bethlen Gábor korának zenéjéből, zenetörténeti és korabeli elbeszélésekkel fűszerezve. 

A jegy ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.


Kamarazene koncert a Duó Art előadásában 

művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterme 

2017. április 20., 19 óra  

duoartA duó tagjai: Siklódi Réka és Kelemen Gábor

Műsoron: Grieg, Liszt és Veracini művek 

Az együttes létrejötte a művészek mesteri tanulmányaihoz köthető, ahol együtt muzsikálva úgy döntöttek, megpróbálják hallatni hangszereik hangjait. Zongora illetve hegedű tanulmányaikat a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában kezdték, hét évesen.

Érettségi után a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongora illetve hegedű szakán folytatták Horvát Edit és Béres Melinda tanárnők osztályában, majd a mesteri fokozatot Nagyváradon, az Állami Egyetem kamarazene szakán végezték el, dr. Jámbor Erzsébet osztályában.

A két év során több koncertet is adtak ebben a formációban, az összhang már az első lépésektől működött közöttük, így sok szép zenei élményben volt részük.

Siklódi Réka jelenleg a Nagy István Művészeti Középiskola és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola tanára, Kelemen Gábor a tanári pálya mellet a Csíki kamarazenekar tagja.

A jegy ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.


Gáll Tímea Kölcsönkért kovász című kosztoskönyvének bemutatója és Ádám Gyula fotókiállításának megnyitója

művelődési ház Karancsi Sándor terme 

2017. április 26., 18 óra  

kolcsonkertkovasz6Gáll Tímea könyve egy ma már műemlék besorolású vízimalom közelmúltját eleveníti meg, megidézve a hagyományokban természetes módon benne élő nagyszülőket és azt az utat, ahogyan az unokák – egy fiatal értelmiségi pár – újraépítettek egy eltűnésre ítélt világot. Mindezt hagyományos receptekkel „fűszerezve”. A kötet művészi értékű fotóit Ádám Gyula készítette. A két szerző viszonya a hagyományokhoz egyaránt természetes, minden modorosságtól mentes, ezért szívet-lelket gyönyörködtetően hiteles. Az értékmentés és értékteremtés számukra nem intellektuális allűr, hanem hétköznapi gyakorlat. E gyakorlat elemeiből: a reggeli puliszka aranyából, a savanyított káposzta illatából, a fűtő szélén álló érclábos rotyogásából és a frissen őrölt liszt fátyolfelhőjéből megalkotott szimfónia ez a kiadvány, a Kölcsönkért kovász.


Nagy Emese hárfaművész önálló estje 

művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterme

2017. május 8., 19 óra  

nagyemese kisebbNagy Emese a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia hárfása, Kolozsváron végezte tanulmányait a kolozsvári Zeneiskola, majd a G. Dima Zeneakadémia hárfatanszakán. Jelenleg új hárfás generációt is tanít a helyi Zeneiskolában, növendékeivel nagyon szép eredményeket érve el. 

Mint zenekari tag részt vett koncertturnékon Európa-szerte (Német-, Francia-, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban, Angliában és Írországban), sőt Japánban és Ománban is. 

Műsorában szerepelnek a nagy klasszikus, illetve romantikus hárfaművek, de néhány éve szívesen szerepel könnyűzenei és filmzenei átiratokkal, dzsesszel és latin-amerikai zenével. Gyergyószentmiklósi szólóestjén ezekből hallhatunk egy válogatást, amit kelta hárfáján ad elő. 

A jegy ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.


Fülep Márk fuvolaművész önálló estje

zsinagóga

2017. május 21., 19 óra  

fulepmarkFülep Márk a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Pröhle Henriknél tanult, ahol 2000-ben Summa Cum Laude diplomázott. Játékával és munkásságával mindig komoly szakmai elismeréseket vívott ki. A klasszikus fuvolairodalom teljes repertoárjának megszólaltatása mellett fontosnak tartja a magyar népzene hagyományának ápolását. Hangszerének lehetőségeit a különböző zenei stílusokban kutatja: a barokk díszítéstechnika, a modern megfúvási módok, improvizált kadenciák, népi hangszerek egyaránt foglalkoztatják. Fontosnak tartja a kortárs zenékre való nyitottságot, több szerző komponált számára művet. Aktív tagja az EAR Együttesnek és dolgozik a Marcato Együttessel. 

A koncertre a belépés ingyenes.


Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9 órától 16 óráig. Helyfoglalás a 0266/361.992-es illetve a 0787/755.294-es telefonszámon.

Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ 

Partnerek: Balassi Intézet, Figura Stúdió Színház, Csíki Kamarazenekar, Gyergyószentmiklósi Zsidó Hitközösség.

Kérem ossza meg ismerőseivel: