Klassz–Tavasz Fesztivál 2018

Könyvbemutató, táncjátékok,  filmvetítés, orgonakoncert, versek és zene

Sajtóközlemény

Kedves közönség!

KLASSZ TAVASZ plakat 2018Életünk egyik legfontosabb, éltető, tápláló eleme a fény. Az egyszerű, tiszta, fehér fény. Sokszor nem is adunk túl nagy jelentőséget, figyelmet jelenlétének, mert olyan természetes, hogy mindig ott van, tudjuk mikor érkezik, mikor távozik. Bearanyozza reggeleinket és békésen, fokozatosan vezet át bennünket az est beálltába. Ismeretes azonban, hogy elegendő egyetlen vízcsepp, melynek prizmáján keresztül a fehér fény összetevőire bomolva a színek csodálatos, rendezett palettáját tárja elénk.

A vöröstől az ibolyáig, a prizmán szétbomló színek különféle társításával egy végtelen világba csöppenhetünk. A prizma szerepével tudnám azonosítani idei fesztiválunk néhány momentumát is. Egyetlen forrásból ugyanis, azaz egyetlen programponton belül nyomon követhetünk szavakat és életképeket, vagy legendákat, zenéket és táncokat, az egyéni tudás rávetülését a közösségre, költészet és zene közös játékát.

Az összetevőire bomló fény sokszínűségéhez híven törekedtünk ugyanakkor az újdonságra, másságra is, amit bízunk benne, hogy programjaink igazolni fognak. Fogadják szeretettel, nyitott szívvel kínálatunkat!

Fórika Sebestyén
igazgató

2018. március 13.


Sántha Attila: Bühnagy székely szótár
Ádám Gyula és Fodor István fotóival

könyvbemutató

buhnagy_szekely_szotar_1024x1024Időpont: 2018. április 5., csütörtök 18 óra
Helyszín: művelődési ház Karancsi Sándor terme

Több mint egyszerű szószedet: sok-sok szócikkből álló elbeszéléskötet, gyönyörű fotókkal illusztrálva. Súlyos, igényes munka. Monumentális alkotás: 472 oldal, 1,9 kilogramm. Röviden így jellemezhető Sántha Attila Bühnagy székely szótára, amelyet Bécs, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Gyimesközéplok, Zabola és Csíkszereda után a gyergyószentmiklósi közönség is közelebbről megismerhet.

Két kiváló székely fotós, Ádám Gyula és Fodor István képei színesítik a könyvet, amelyeken keresztül vizuálisan is megfoghatjuk a székely néplelket.

Kinek ajánlja a kötetet a szerző – tette fel a kérdést egy újságíró. Válasza rövid és lényegretörő: „Mindazoknak, akik használják a magyar nyelvet. Ugyanis a székely nyelvjáráson és észjáráson keresztül bepillanthatunk a magyar nyelv születésének csodájába.”

A könyvbemutatón jelen lesz a szerző, Sántha Attila, Ádám Gyula és Fodor István fotósok. Felolvasnak Muszka Sándor és Orbán János Dénes. A beszélgetést Bajna György irányítja.


Bekecs Néptáncegyüttes:
Legendák kertjében

táncjáték

Legendák Kertjében plakát A 2Időpont: 2018. április 18., szerda 10 óra
Helyszín: művelődési ház színházterme

A Székelyföldi Legendárium, mely közel 180 legendát és mondát tartalmaz, adja az alapját a mi előadásunknak. (…) Előadásunkhoz innen válogattunk egy fél tucatnyit és olyan füzérbe fonjuk azokat, hogy egy kerek egész történetet alkossanak.

A gyerekek előtt élőben bontakozik ki egy képzeletbeli meseország, a történelmen túli Székelyföld. Olyan történetekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, amelyek földrajzi helyszínekhez, településekhez, történelmi személyekhez kötődnek. Tartalmuk a történelmi valóság és a képzelet sajátos ötvözete. Ezekben a legendákban és mondákban őseink mesélnek ünnep- és mindennapjaikról, eljuttatva a mai kor gyermekéhez küzdelmeik, örömeik varázslatos és egyben tanulságos krónikáját.

Ivácson László

Rendező-koreográfus: Ivácson László
Zene: Molnár Szabolcs és Orbán Ferenc
Jelmezek: Furik Rita
A rendező munkatársa: Benő Barna – Zsolt

A jegy ára 7 lej.


Bekecs Néptáncegyüttes: Eszencia

Esszencia

Időpont: 2018. április 18., szerda 19 óra
Helyszín: művelődési ház színházterme

A műsor Erdély néhány komoly tánchagyománnyal rendelkező településének, nagy táncos egyéniségének táncából építkezik, szem előtt tartva a paraszti kultúra táncainak természetességét, természetét.

Az előadásban a megjelenő táncok, a hallható zenék kiválasztása során nagy hangsúlyt kaptak a ritkán látható, hallható tánctípusok, dallamok, megoldások. Az ezekből készült összeállítások kiemelt feladata a magyar táncok egyöntetűségének, valamint egyéni ízeinek megjelenítése, a műsor célja – a nézők szórakoztatása mellett – a tiszteletadás a nagy elődök, a népművészet kiemelkedő falusi alkotói előtt.

 

Koreográfus: Antal Áron
Zenei szerkesztő: Koncz Gergely
Muzsikál: Üver Banda

A jegy ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.


Valami Amerika 3

filmvetítés

valamiamerikaIdőpont: 2018. április 21., szombat 19 óra
Helyszín: művelődési ház színházterme

A Valami Amerika 3 története szerint, Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, aminek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel. Vajon ezúttal is sikerül kikeveredniük a slamasztikából?

Valami Amerika 3

Szereplők:

Várnai Tamás – Pindroch Csaba
Várnai Ákos – Szabó Győző
Várnai András – Hujber Ferenc
Eszter – Ónodi Eszter
Timi – Oroszlán Szonja
Alex – Szervét Tibor
Bala – Csuja Imre
Mónika – Faragó András
Viktor – Thuróczy Szabolcs

A jegy ára 15 lej.


Rákász Gergely koncertorgonista:

Lords of the Organ (Bach, Vilvaldi, Gershwin)

 

Gyergyószentmiklós_04.23Időpont: 2018. április 23., hétfő 19 óra
Helyszín: Örmény templom

A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában.

A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

A jegy ára 20 lej.


Arany Erdély

Arany János versei és balladái brácsára és népdalokra

aranyerdely1aranyerdely2Időpont: 2018. május 11., péntek 19 óra 30 perc
Helyszín: művelődési ház stúdióterme

Állítólag Arany János életében soha nem járt a Király-hágón túl, fizikai értelemben soha nem járt a történelmi Erdélyben. A verseibe, balladáiba megbújó költő lelke viszont bejárta az egész világot. Műveit sokan feldolgozták. Sokféleképpen. A két előadó a két legtisztább hangot választotta Arany megidézésére: a szó és a húr játékát. A szavak, a zene és a csend Erdélybe hívják a közönséget. Közös utazás Erdély-szerte az ősök nyomán. Példás férfiak, női sorsok és humor idéződik meg a közel egy órás előadásban. Versek és zene, ballada és népdal találkozása. A találkozások és utak kereszteződésében az ember, akiről azt tartják, hogy már nem is magyarul írt, hanem aranyul.

Előadók:

Antal Sándor brácsaművész és Tóth Péter Lóránt versvándor, Radnóti-díjas versmondó.

A jegy ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej.


Kastély Rally

Több tucatnyi ritka veterán jármű

 

afis_eveniment_2018Időpont: 2018. május 26., szombat 11 óra*
Helyszín: Szabadság-tér

A Kastély RALLYT 2018 májusában negyedik alkalommal szervezi meg a  marosvásárhelyi Classic Car Club. Ez egy átlagtartó, két napos rally. Első nap két szakasz zajlik, az első Maros megye területén, majd másnap több Hargita megyei érdekességet vesznek sorra.

Gyergyószentmiklós főterére május 26-án érkezik a több tucatnyi ritka veterán jármű. A látványos érkezést követően leparkolnak a Szabadság-téren, majd elrajtolnak. Az érkezés és a rajtolás közötti nagyjából két óra alatt az érdeklődők megtekinthetik a forgalom elől lezárt téren parkoló körülbelül 60 versenyben lévő járművet.

* A verseny menetének függvényében kisebb időpontváltozással számolhatunk, melyet a rendezvényt megelőzően közölni fogunk.


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában vásárolhatók munkanapokon 9 órától 16 óráig, a filmvetítésre a www.avandormozi.ro oldalon is válthatók jegyek. Az előadásokra helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0787/755.294-es telefonszámon. Bővebb információk a www.gymk.ro oldalon.

Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ
Partnerek: Figura Stúdió Színház, Gyergyói Hírlap, Székelyhon.ro, Kelet Info Media Group, Hargita Népe, Gyergyó TV, Marosvásárhelyi Rádió, Gyergyói Kisújság, Korabeli Erdély, morfondir.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: