Klaus Iohannis: jelenléti oktatással kezdődik a tanév szeptember 13-án

Az államfő arra kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat

Jelenléti oktatással kezdődik a tanév szeptember 13-án valamennyi óvodás és iskolás számára azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány nem haladja meg a 6 ezreléket – jelentette ki csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a védekezési szabályokat továbbra is be kell tartani a tanintézményekben. Így továbbra is kötelező a maszkviselés, a biztonsági távolság betartása, a tantermek szellőztetése. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket, az iskolák online oktatásra térnek át – tette hozzá.

Klaus Iohannis elmondta, a múlt év tapasztalatai szerint rendkívül fontos, hogy a jelenléti oktatás minél hosszabb ideig tartson az iskolákban, a diákok és a tanárok számára biztonságos körülmények között.

Hangsúlyozta, közép és hosszú távon akár drámai következményekkel is járhat az ország jövőjére nézve, ha a gyerekek csak korlátozottan férhetnek hozzá az oktatáshoz. ‘A járvány első évének tapasztalatai azt mutatják, hogy az online oktatás nem helyettesítheti a klasszikus jelenléti oktatást. Legfeljebb ideiglenes megoldásként alkalmazható, amikor nagyon súlyos a járványhelyzet’ – fejtette ki Iohannis.

Az államfő előzőleg Ioana Mihăilă egészségügyi és Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel tárgyalt az elnöki hivatalban. Sajtónyilatkozatában elmondta, tekintettel arra, hogy Romániában megkezdődött a járvány negyedik hulláma, az egészségügyi rendszer felkészültségéről és a tanév megkezdéséről egyeztetett a kormány két tagjával.


Klaus Iohannis arra kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat

Arra kérte csütörtök este az elnöki hivatalban tartott sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis a szülőket és a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen.

Felhívásában az államfő azzal érvelt: a szülők és a tanárok a vakcina beadatásával mutathatják meg, hogy fontos számukra az iskola és a gyermekek jövője.

Klaus Iohannis rendkívül fontosnak nevezte, hogy a jelenléti oktatás minél hosszabb ideig tartson. Szerinte a múlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy az online oktatás nem helyettesítheti a klasszikus tanítási módszereket, és csak ideiglenes megoldásként alkalmazható.

Az államfő szerint idén már rendelkezésre áll egy eszköz az óvodák, iskolák és egyetemek normális működésének biztosítására, ez pedig a koronavírus elleni oltás. ‘Az oltás az egyetlen hatékony megoldás a diákok, az egyetemi hallgatók és a tanerő biztonságának növelésére. Ez biztosítja azt, hogy a gyerekek minél nagyobb számban és minél hosszabb ideig lehessenek jelen a tantermekben’ – fejtette ki Iohannis.

Az államfő felkérte az oktatási és az egészségügyi minisztériumot, illetve a helyhatóságokat, hogy együttműködve ‘haladéktalanul’ hozzák meg az összes lehetséges intézkedést, amelyekkel szavatolható a gyerekek és a pedagógusok biztonsága.


Oktatási miniszter: lesz elegendő ingyenes maszk az iskolákban tanévkezdéskor

Az oktatási miniszter ígérete szerint a hatóságok gondoskodnak arról, hogy tanévkezdéskor elegendő mennyiségű ingyenes maszk álljon rendelkezésre az iskolákban a diákok számára.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu elmondta, azért lesz továbbra is kötelező a maszkviselés a tanintézményekben, mert a koronavírus-járvány feléledni látszik, az új fertőzések száma ‘aggasztóan’ növekedett az elmúlt napokban.

‘Nem vezetünk be pótlólagos szabályokat az új tanévben, de ragaszkodunk az eddigiek betartásához: a kötelező maszkviseléshez, a biztonsági távolság betartásához, a gyakori kézmosáshoz és a tantermek szellőztetéséhez’ – fejtette ki a miniszter.

Kérdésre válaszolva Cîmpeanu elmondta, a kormány és a helyhatóságok együttes erőfeszítése, illetve több adományozási szerződés révén elegendő mennyiségű maszk áll majd rendelkezésre tanévkezdéskor az iskolákban. Ezeket ingyen biztosítják majd a diákoknak.

Szintén kérdésre válaszolva kifejtette: azért csak az egészségügyi maszkok viseletét engedélyezik az iskolákban, mert ez nagyobb biztonságot nyújt a gyerekeknek és a pedagógusoknak, mint a textilből készült védőeszköz. ‘A két típusú maszk között több eltérés is van, amelyeket most nem részleteznék, mert nem az oktatási minisztérium kompetenciáihoz tartoznak’ – jelentette ki.

Cîmpeanu közölte: legkésőbb szeptember 3-án miniszteri rendelet jelenik az oktatás lebonyolításának szabályairól, így a szülők tíz nappal az iskolakezdés előtt ismerni fogják az összes részletet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: