Klaus Iohannis: Pénteken nyilvánosan beoltatom magam

Az oltás tömeges beadása jelenti az egyetlen megoldást

A koronavírus elleni oltás tömeges beadása jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy mielőbb visszatérhessünk a normalitáshoz – jelentette ki kedd este Klaus Iohannis.

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón az államfő rámutatott, az oltókampány sikerén múlik a gazdaság újraindítása és “egy olyan mélyreható válság elkerülése, amelynek hatásai mély nyomokat hagyhatnak a társadalomban, az oktatás, a gazdaság terén”.

Iohannis szerint alapvető fontosságú, hogy a koronavírus elleni oltási kampány jól sikerüljön, alakuljon ki a közösségi immunitás. Ha nyárig a lakosság “jelentős része” megkapja az oltást, lassan visszatérhet az életünk a normális kerékvágásba, addig azonban még szükség van a védelmi intézkedésekre, mert a vírus továbbra is terjed, egyelőre nem lehet lazításokon gondolkodni.

Az államfő úgy véli, eddig sikeresnek tekinthető a romániai oltási kampány, az ezzel kapcsolatos tájékoztatást azonban “fel kell pörgetni”, orvosi, tudományos érvekkel kell alátámasztani a vakcina hasznát, fontosságát.


Klaus Iohannis: Pénteken nyilvánosan beoltatom magam

Klaus Iohannis pénteken nyilvánosan beadatja magának a koronavírus elleni oltást. Ezt az államfő maga jelentette be kedd este a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök leszögezte, ő az oltási kampány második szakaszában igényelheti a vakcinát, az első szakaszban az egészségügyi dolgozók voltak jogosultak az oltásra.

“Sem jómagam, sem a kormányfő nem akartunk előrenyomulni. Ez rossz üzenet lett volna” – fogalmazott Iohannis arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy eddig miért nem oltatta be magát.

Az államfő hozzátette, január 15-én, pénteken kezdődik a kampány második szakasza, amelyben a 65 éven felüliek és a krónikus betegek mellett a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók is kérhetik az oltást, és utóbbi kategóriába tartozik az Államelnöki Hivatal, valamint a kormány tagjai is. “Január 15-én, pénteken én is nyilvánosan beoltatom magam” – nyomatékosította.


Iohannis: Nem lehet tovább odázni a reformokat

Nem lehet tovább odázni a reformokat, még ebben az évben el kell kezdeni “a román társadalom egészséges alapokra helyezését” – jelentette ki Klaus Iohannis.

A Cotroceni-palotában tartott kedd esti sajtótájékoztatón az államfő rámutatott, ezt az üzenetet közvetítette a kormány tagjaival folytatott múlt heti egyeztetésen is.

Iohannis kiemelte, egy rendkívül nehéz év után, amelyben nagyon sokan megküzdöttek a koronavírussal, “és túl sokan elveszítették ezt a harcot”, a 2021-es esztendő valós okot ad számunkra a reményre.

Az elnök szerint a kormány négyéves mandátumának hatékonysága azon múlik, hogy milyen mértékben sikerül felgyorsítani bizonyos változásokat. “Két fő irány van. Egyrészt meg kell állítanunk a járványt, és ez a jelenleg zajló oltókampány sikerétől függ. Másrészt teljes erővel újra kell indítani a tevékenységet valamennyi gazdasági ágazatban, és el kell kezdeni a beígért reformokat. Ez a két fő irány voltaképpen összefügg egymással, mert csak egy sikeres oltási kampány nyomán lehet majd újraindítani minden gazdasági tevékenységet” – fogalmazott.

Hozzátette, neki és a kormánynak is az a célja, hogy hozzáférést biztosítsanak Románia számára az európai uniós alapokhoz, illetve hogy olyan költségvetést dolgozzanak ki, amely a beruházásokra, az infrastruktúra-fejlesztésre és az üzleti környezet támogatására fókuszál.


Iohannis: Helyénvaló döntés a közalkalmazotti bérek befagyasztása; nincs pénz az államkasszában

Helyénvalónak tartja Klaus Iohannis államfő a közalkalmazotti bérek befagyasztására vonatkozó döntést, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt válságban van a gazdaság, kevesebb pénz van az államkasszában.

“Nem beszélhetünk a közszférában dolgozók fizetésének emeléséről mindaddig, amíg nem lábalunk ki a gazdasági válságból. Nincs szó megszorításokról, mert nem csökkentették a béreket, a nyugdíjakat, a nyugdíjasok megkapják azt az emelést, amelyről tavaly ősszel született döntés. De fizetésemelésről sajnos nem lehet szó válsághelyzetben” – fogalmazott.

Hozzátette, meggyőződése, hogy Románia még az év folyamán ki fog lábalni a gazdasági válságból, újabb fizetésemelések csak ez után lesznek esedékesek.


Iohannis: A koalíció egy élő szervezet; teljesen normális, hogy néha különböznek a vélemények

Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott kedd esti sajtótájékoztatóján: teljesen normálisnak tartja, hogy véleménykülönbségek legyenek a kormánykoalícióban. Ugyanakkor kijelentette: a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között nem viták, csupán beszélgetések folynak.

‘Amit önök vitáknak neveznek, az véleményem szerint nem vita, csak beszélgetés. Egy koalíció nem olyan, mint a hadsereg, ahol egyik parancsol, és mindenki végrehajtja a parancsot. A koalíció egy élő szervezet. Beszélgetnek, nem mindenkinek egyezik a véleménye, és a beszélgetésből – amely nem veszekedés, inkább egy többé-kevésbé nyilvános beszélgetés – kikristályosodnak a megoldások’ – jelentette ki Iohannis.

Az államfő úgy véli: teljesen normális, hogy egy koalíción belül különböző vélemények legyenek, és a koalíció vezetőinek feladata ezekről tárgyalásokat folytatni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: