Komolyzenei bérlet

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ összeállította ötödik komolyzenei bérletét. A 2016/2017-es évadban hét színvonalas koncertet hallgathat kedvezményesen az Ambrus Éva és a Bálint Ákos bérlet tulajdonosa.

    „Idei komolyzenei bérletünk útjára bocsátásakor feltevődött bennem a kérdés: mit adunk általa az embereknek, mit szeretnénk elérni általa az emberekben? A válasz pedig a következőképpen fogalmazódott meg: szellemi táplálékot nyújtani a közönségnek, egyfajta szigetet biztosítani számukra, ahol a mindennapok tengerében egy kis időre pihenőt találhatnak, ezáltal nyerve nemcsak nyugalmat, hanem esztétikai élményt is. Fontosnak tartjuk ugyanakkor a kikapcsolódás biztosítása mellett a komolyzene szeretetére való biztatást, nevelést is. Meghívottaink számos vetületét ismertetik meg a komolyzenének, ezáltal gyarapítva ismereteinket, tudásunkat.

    Jelen gondolatokkal azt kívánjuk Önnek, kedves bérlettulajdonos, hogy az évad során ezt az utat végigjárva élményekkel, emlékekkel gazdagon távozzon tőlünk.” – fogalmazott Fórika Sebestyén igazgató ajánlójában.

    Tisztelettel felhívjuk nézőink figyelmét, hogy amennyiben szeretnék megújítani bérletüket, jelezzék szándékukat szeptember 22-ig személyesen a művelődési központ irodájában vagy telefonon a 0787/755.294-es, 0266/361.992-es számok egyikén.


Sárik Péter Trió x Beethoven

Beethoven műveinek jazz-feldolgozásai

    A Sárik Péter Trió a saját szerzemények bemutatása mellett hosszú évek óta játszik műfajtól független jazz-átiratokat. A Beethoven program a nagy sikerű Jazzkívánságműsor sorozat folytatása, amelyben felidézik azt a kort, amikor az improvizáció még a klasszikus zene szerves része volt.

    A koncert repertoárjában Beethoven szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei szerepelnek.

    A zenekar tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (basszusgitár, bőgő), Gálfi Attila (dob).


Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar

Tuba Tóbiás

Karmester: Balogh Sándor – Szeged

Narrátor: Lukácsházi Győző – Bon Bon matiné szerkesztő-műsorvezető, a Szegedi Filharmónia igazgatója

    A zenekar fő célkitűzése közé tartozik egy zenekedvelő, és zeneértő közönség kinevelése, amit a fiatalság bevonásával, illetve a számukra szervezett nevelő jellegű hangversenyekkel érünk el. Balogh Sándor és Lukácsházi Győző zenés mesejátéka a  Tuba Tóbiás 2002-ben jött létre és sokak szívét nyerte el rögtön, hiszen a csodálatos zenének, a kedves figuráknak és a kiváló művészeknek köszönhetően egy olyan mese született, amely nemcsak Tuba Tóbi kalandjaival ismerteti meg a közönséget, hanem a szimfonikus zenekar hangszereivel, a klasszikus zene szeretetével is.


Virtuózok

II. Székelyföldi turné

„Ahol a klasszikus tehetség számít!”

    Molnár Levente, a gyergyói származású világhírű operaénekes fontosnak tartotta az Erdélyben, Székelyföldön élő zeneileg tehetséges gyerekek számára is lehetőséget teremteni a Virtuózok komolyzenei tehetségkutatón való részvételre. A Csíkszeredában tartott előválogatóra 31 versenyző közül 17 bejutott a 2016-os vetélkedőre, a döntők különböző szakaszaiba négy versenyző jutott: Jakab Roland Attila – hegedű, Ákosfalva; Mészáros Levente – ének, Nagyvárad; Petres Lajos Tamás – zongora, Csíkmadaras, Nagy Krisztina – zongora, Marosvásárhely. A székelyföldi turnén velük, továbbá a kézdiszentléleki Török Ákossal – zongora, Szűts Aporral és két meglepetésvendéggel ismerkedhet meg a gyergyói közönség.


Baksa Krisztina és Takáts Márton estje

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem turnéja

    Baksa Krisztina 1993-ban született Debrecenben. 2008-ban felvételt nyert a budapesti Bartók Konzervatóriumba. Ezzel egy időben a Porzsolt István Ösztöndíj nyertese is lett. 2009-ben próbajátékkal felvételt nyert a CEI Nemzetközi Ifjúsági zenekarba mellyel több ízben koncertezett Olaszország és Románia koncerttermeiben. A középiskola évei alatt számos koncertet adott mind szóló, zenekari illetve kamarazenészként. 2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Koó Tamás, majd Varga István növendékeként folytatja jelenleg is tanulmányait. Az iskola mellett a 2012-ben alakult Aporchestra Szimfonikus Zenekar szólamvezető csellistája.

    Takáts Márton 1992-ben született Tatabányán. 2004-ben felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba. 2006-tól zongoratanulmányaival párhuzamosan zeneszerzést is tanult. 2010-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakos hallgatója, tanárai Némethy Attila és Kecskés Balázs.

    Baksa Krisztina és Takáts Márton évek óta játszanak együtt.


Legato Egyesület

Bartók 135

    A Bartók 135 kamarahangverseny programja a 2016-os Bartók-év kulturális eseményeihez kapcsolódik. A műsor a zeneszerző különböző alkotói korszakaiból válogatott, a közönség számára jól ismert és kevésbé játszott műveket tartalmaz. A Gyergyószentmiklóson felhangzó repertoár népzenei ihletésű darabjai a folklorista Bartók Béla  életművében fordulópontot jelentő, 1907-es gyergyói gyűjtőút jelentőségét hangsúlyozzák. A Székelyföldön felfedezett zenei tündérország emlékét idéző művek mellett a korai, romantikus hangzásvilágú Adagio, a szlovák és román népzenei inspirációjú tételek, a „nemzeti” verbunkos stílust újranemesítő rapszódia, vagy a modern hangzásvilágú karakterdarabok mind a gazdag bartóki örökség részei.

    A Legato Egyesület székelyudvarhelyi előadóihoz (Derzsi Katalin – szoprán, Sófalvi Emese – hegedű, Filtner Tünde – zongora) meghívottként Veress Csaba – hegedű csatlakozik.)


Brassai vonósnégyes

Bartók és kora

    A vonósnégyes tagjai (Barabás Sándor, Balogh András – hegedűk, Botár András – mélyhegedű, Kostyák Előd – gordonka) a Kolozsvári Magyar Opera koncertmestere illetve szólamvezetői.

    Brassai Sámuel szelleme előtti tisztelgésként fogant meg a gondolat, hogy a Kolozsvári Magyar Opera vonósnégyese a Brassai nevet vegye fel. A Bartók és kora című műsor megtervezésekor két közkedvelt (egy vonósnégyes életében mérföldkőnek számító) műre esett választásuk. Bartók II. vonósnégyese egyike azon ritka darabjainak, amelyek végkicsengése lemondó, pesszimisztikus. Ezt a művet a Brassai vonósnégyes a közelmúltban elkövetett emberiség elleni bűntettek áldozatainak emlékére ajánlja fel. Ugyanakkor szeretnének hangot adni a reménynek is: az est ünnepélyességéhez hozzá tartozik az előremutató emelkedettség. Így hangversenyük záródarabja a  Bartók által is csodált kortárs, Maurice Ravel, egyetlen, F-dúr vonósnégyese.


Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar

Március 15-i ünnepi hangverseny

Műsoron: magyar vonatkozású művek
Az est karmestere: Werner Gábor – Budapest
Szólisták: Mohai Bálint – fagot
Philippe Tondre – oboa (a Lipcsei Gewandhaus szóló oboása)
Youngkun Kwak – hegedű ( a Berlini Filharmonia tagja)
Jonathan Weigle – cselló (a Kölni Kamarazenekar és a Mahler Kamarazenekar szóló csellistája)


A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Kérem ossza meg ismerőseivel: