Komolyzenei bérlet 2018/2019-es évad

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ összeállította hetedik komolyzenei bérletét

A 2018/2019-es évadban hat színvonalas koncertet hallgathat kedvezményesen az Ambrus Éva és a Bálint Ákos bérlet tulajdonosa.


Tisztelt zenebarát közönség!

A zene mindannyiunk életében más és más szerepet tölt be. Van, aki csak a kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz hallgatja, mások mentsvárként keresnek vigaszt szövevényes és végtelen világában, egyeseket pedig zavar, bosszant, ha bizonyos műfajok hallását kénytelenek elviselni. Zenével azonban lépten-nyomon találkozunk, akaratunk ellenére is.

Ritka az az ember, aki a zene világában nem találja meg önmagát, annyira széles és általános nyelven szól az hozzánk. A határozottan elkülöníthető műfajok és stílusok között napjainkban már-már elhalványuló határmezsgyékkel is találkozhatunk. Zenei kínálatunk összeállításában nem titkolt szándék volt e színkavalkád megérintése, ám ez korántsem jelenti a hagyományokkal való szakítást. Igyekeztünk valami olyasmit is belevinni koncertjeink sorába, ami régóta, vagy még egyáltalán nem szerepelt városunkban.

Utakat keresünk. Kitaposott és régi, de ugyanakkor ismeretlen és új utakat. Azzal a reménnyel bocsátjuk útjára új évadunk bérleteit, hogy az a közvetítő szerep, amit a zene hivatott betölteni egy más világból üzenve, mindannyiunkban érvényt nyerjen.

Fórika Sebestyén, igazgató

Gyergyószentmiklós, 2018. szeptember 7.


Neumarkt Brass Quintet: A reneszánsztól napjainkig

neumarkt

2018. október 9., kedd 19 óra
Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

A Neumarkt Brass Quintet 2010 novemberében alakult, amikor Marosvásárhelyen az ötödik alkalommal rendezték meg a Tiberius hetet, amely egy Nemzetközi Kamarazene-fesztivált és mesterkurzust foglalt magába.

Az esemény különlegessége a svéd harsonaművész, karmester, zeneszerző Christian Lindberg jelenléte első alkalommal itt Erdélyben, aki a fesztivál  záró napján nagyszerű rézfúvos estet tartott.

A kiváló harsonás javarészt saját szerzeményeivel lépett fel, ahol több darabjában rézfúvós kvintettre írt darabok is szólaltak meg.  Ekkor volt szükség egy ilyen együttes létrehozására. Ez a szükségszerű állapot segített igazán elindulni a kamarazene útján. Azóta a kvintett többször koncertezett hazánkban és Németországban.

Ambrus László – trombita
Chitimia Ciprian – trombita
Gavril Radu – kürt
Fábián András – harsona
Boţan Cosmin – tuba


Mercurium Quartett: Mozart klarinétötös

mercurium

2018. november 15., hétfő 19 óra
Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

A Mercurium vonósnégyes ezúttal kvintettre egészül ki, a klarinét kap főszerepet a vonós hangszerek mellett. Wolfgang Amadeus Mozart klarinétötöse csendül fel amelyet a szerző 1789 szeptember végén fejezett be Bécsben. A négy tételes zenemű felépítése: I. Allegro, II. Adagio, III.Menuetto, IV. Allegro con variazioni. Ezután Mozart egyik legismertebb műve csendül fel, Eine klaine nachtmusik (Kis éji zene). Eredetileg vonósnégyesre íródott, de gyakran hangzik fel különféle vonóshangszer-összeállításokban, a kvintettől a kamarazenekarokig.

 A zenekar tagjai:

Péter Ernő és Kelemen Gábor – hegedű,
Adorján Csaba – brácsa,
Lázár Zsombor – cselló.
Vendégelőadó: Benedek Szilamér – klarinét


Szentegyházi Gyermekfilharmónia

gyermekfilmharmonia

2019. január 17., csütörtök 19 óra
Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

A Gyermekfilharmónia közel 40 éve alakult a szentegyházasfalvi (Vlahița) 1. számú Általános Iskola (ma Mártonffi János Általános Iskola) tehetséges diákjaiból. 1982 júniusában a hagyományos tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg pár részletet ismert klasszikus művekből. Az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker az új keletű együttest további munkára ösztönözte.

A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet.  Azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar, évente 20–30 alkalommal lépnek közönség elé.

Szentegyházán nem lévén zeneiskola, a hangszeresek oktatását ma a Tanulók Háza zenekörein végzi Haáz Sándor és újabban néhány volt tanítványa.

Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Az együttes repertoárja, rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.


Les Nuages

nuages

2019. február 12., kedd 19 óra
Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

A zenekar neve a francia nyelvből ered, jelentése: a felhők. A névválasztás a zene világából ihletődött, lévén a „Felhők” az egyik legismertebb műve Django Reinhardt zeneszerzőnek. „Úgy tartják, egyedi, sajátos hangzású kolozsvári zenekar vagyunk, köszönhetően annak, hogy újszerűen ötvözzük a húros és az ütős hangszereket, illetve az éneket.

A dzsessztől a popig és a pop-rockig, a filmzenétől a népzenéig igyekszünk mindet megőrizni természetes, egyszerű formájában mégis hozzátenni egy kevés eleganciát és méltóságot a klasszikus zenéből. 2011-ben jelentünk meg, a Bigg Dimm A’ Banddel való együttműködést követően, amikor a banda úgy döntött, szeretnének egy felállást klasszikus vonósnégyessel. A zenekar idővel gyarapodott, kialakítottuk saját hangzásvilágunkat, az évek során megkerestük azokat a személyeket, akikkel egy szilárd csapatot alkothatunk.

Mindig elsődleges szempont volt a zenei, művészeti fejlődés a különböző változtatások ellenére, ez segített abban, hogy kialakítsunk egy sajátos stílust, egy olyan zenei nyelvezetet, amelyet jól fogad a közönség”-vall magáról a zenekar.

Jelenleg öt tehetséges és lelkes fiatal személyből áll a zenekar:

Andrada Codorean – hegedű és ének,
Roxana Tuță – hegedű,
Bianca Comșa – brácsa,
Adela Moldovan – cselló,
Ferencz Áron – ütőhangszerek.


Iamyank: Atreyu’s Horse koncert

iamyank

2019. február 28., csütörtök 19 óra
Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

Az Atreyu’s Horse duó a budapesti Iamyank improvizatív mellékprojektje mely leginkább zongorára, csellóra és elektronikus hangzásokra épül. Modern és klasszikus elemeket minimalista előadásban vegyít, hangzásvilága és hangulata bensőséges atmoszférát teremt a hallgatóság köré.

Iamyank hazánk egyik legsokoldalúbb elektronikus zenei producereként és előadójaként ismert. Zenéjében mindig szabadon kezelte a műfaji határokat, azokat folyamatosan tágítva, átlépve alakította ki sajátos hangzásvilágát, amellyel azóta is állandó kísérletezésben van. Az Atreyu’s Horse virtuális projektként indult, ahol iamyank rövid zongora motívumokat publikált 1 éven át, majd az időközben megjelent közönségigényt kielégítve koncertező duóvá alakult. Elsősorban a modern klasszikus stílust idézi meg, de iamyank moduláris szintetizátorokat és pedáleffekteket is bevon álomszerű zenei képei megjelenítéséhez. Ebben társa Barta Gyöngyi csellón, aki a kezdeti vendégszereplések után hamar leválaszthatatlan része lett az Atreyu’s Horse koncert élményének.


Szent Cecília kórus és zenekar: Ruzitska 230-150

szt_cecilia

2019, április 2., kedd 19 óra
Gyergyószentmiklós, művelődési ház, színházterem

A kolozsvári Szent Mihály-templom kórusának és zenekarának legfőbb célja, hogy a liturgikus cselekményekben egyházzenei szolgálattal vegyen részt. Az énekelt zsoltárok, könyörgések, imák mind az Istent dicsőítik a zene eszközeivel. Templomukban a színvonalas egyházzenei szolgálat hosszú múltra tekint vissza, erről tanúskodik a templom gyönyörű hangszere is, a gazdag kottatár, és számos neves zenész munkája: Ruzitska György, Zsizsmann Rezső, Rezik Károly, hogy csak néhányat említsünk. A karzaton érdekes hic fuit-feliratokat fedezhetünk fel: évszámokat, több száz éves neveket, amelyeket bizonyára a valaha itt szolgáló énekesek karcoltak a kőbe. Mindez nem lett volna lehetséges elkötelezett kántorok, karnagyok, orgonisták nélkül, valamint azon gyerekek és felnőttek nélkül sem, akik ezt igazi szolgálatnak tekintették, és mindenkor áldozatot hoztak érte. Örököseik, a jelenlegi Szent Cecília muzsikusok ma is kamatoztatják az itt felhalmozódott szellemi és anyagi értékeket. Számukra fontos, hogy a repertoáruk minél változatosabb legyen, ezért a gregorián dallamkincstől a kortárs kórusművekig minden helyet kap énekkaruk liturgikus szolgálatában.

Műsoron: Ruzitska György (1789–1869): Missa no.I.


Kapcsolat:

535500 Gyergyószentmiklós
Testvériség sugárút 9. szám
Hargita megye, Románia

www.gymk.ro
tel./fax: 0266/361.992
mobil: 0787/755.294
e-mail: info@gymk.ro

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.


Felhívás 

Tisztelettel kérjük nézőinket, amennyiben szeretnék megtartani a tavalyi évadra váltott helyüket a 2018/2019-as évadban is, jelezzék szándékukat a személyesen a művelődési ház jegypénztáránál.

Kérem ossza meg ismerőseivel: