Konkrét lépések az ember-medve együttélés irányában

Biztonság az embereknek – védelem a medvéknek

A múlt héten telepített első videónyakörv már most értékes információkat szolgáltat a szakértők számára Tusnádfürdő területén. További négy GPS nyakörv van készen a környékbeli medvék számára.

Az első, medve nyakára rögzített videónyakörv már az első napokban számos fontos információt szolgáltatott a szakemberek számára. Ezek az adatok azért rendkívül hasznosak, mert segítik a medvék habituációjának jobb megértését, valamint lehetővé teszik a természetvédelmi szakemberek számára, hogy hatékony intézkedéseket hozzanak a habituáció megelőzése érdekében. Az intervenciós csapatnak a videónyakörv segítségével már sikerült megfigyelni a megjelölt medvét Tusnádfürdőn. Ezek a videónyakörvek speciális megfigyelőrendszerek, amelyek információkat szolgáltatnak a medve tartózkodási helyéről és mozgásútvonaláról. Emellett készítenek olyan képeket is, amelyek a szakembereknek segítenek a habituáció folyamatának alaposabb megismerésében.

“A habituáció, ez a nemkívánatos jelenség, amely az ember és a medve közötti konfliktusok gyökere, több okra vezethető vissza, közülük néhány az emberi tevékenység következménye. Ilyen például a kidobott háztartási hulladék, ami vonzza a medvéket, az emberi jelenlét által generált sokféle vonzerő, valamint az emberi beavatkozások azokon az élőhelyekben, amelyeket a medvék és más vadon élő állatok használnak ökológiai folyosóként. Ahhoz, hogy hatékonyan megelőzzük a habituációt, kiemelkedő fontosságú, hogy alaposan megértsük ezt a jelenséget. A nyakörvek, amelyeket a megfigyelés során alkalmazunk, kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben a folyamatban. Egy ilyen nyakörv segítségével minimum két éven keresztül fogjuk figyelni ezt a medvét, amely során 2-4 hónapig videótartalmakat is tudunk gyűjteni (a nyakörvek különböző évszakokban is használhatók, így teljes és részletes információkat gyűjthetünk a medvék habituációjáról Tusnádfürdő területén). Összesen öt ilyen nyakörvet használunk ehhez a tanulmányhoz, és a többit is fel fogjuk szerelni, amint a területről habituációra hajlamos medvékről érkeznek jelentések.” – mondta Papp Cristian – Remus, a WWF Románia vadvédelmi osztályának koordinátora.

A Tusnádfürdőn használt videónyakörvek fő feladata az, hogy riasztást küldjenek az intervenciós csapatnak, amennyiben a medve újra a város területére lép. Ezáltal nagyban hozzájárulnak a helyiek biztonságának növeléséhez és a konfliktusok megelőzéséhez.

Az öt nyakörvből négyet és még más monitoring eszközöket (videokamerák, kommunikációs eszközök stb.) vásároltak meg a tusnádfürdői Biztonság az embereknek – védelem a medvéknek nevű pilot projekt keretében, amit a WWF – a Természetvédelmi Világalap – finanszírozott, és a Tusnádfürdői önkormányzattal együtt valósítottak meg. A projekt célja a békés együttélés megteremtése az emberek és a medvék között. Ezen túlmenően a projekt számos alappillért tartalmaz, mint a medvék szokásaira összpontosító monitoring, az emberek biztonságát megcélzó alappillér, beleértve az elektromos kerítések megerősítését és a medvebiztos szeméttárolók tesztelését. Emellett van egy oktatási pillér is, amelynek célja, hogy segítse a helyi lakosságot és a térségbe látogató turistákat a megfelelő viselkedés kialakításában egy olyan területen, ahol magas a medve egyedszám, mint Tusnádfürdő.


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: