Könnyített eljárással lehet majd igényelni az elektronikus személyazonosító igazolványt

Legkevesebb ötmillió elektronikus személyazonosító igazolvány kibocsátását az országos helyreállítási terv (PNRR) alapján lehívott uniós forrásokból finanszírozzák – számolt be keddi sajtótájékoztatóján a belügyminisztérium lakosságnyilvántartási főigazgatóságának vezetője.

Cătălin Giulescu egy aznap elfogadott sürgősségi kormányrendeletet ismertetett.

Tájékoztatása szerint a jogszabály egyebek mellett előírja a belügyminisztérium főigazgatósága által kezelt személyi nyilvántartási információs rendszer és az anyakönyvi okmányokat kibocsátó integrált információs rendszer összekapcsolását. Ezeket a későbbiekben összekapcsolják más információs rendszerekkel is, mentesítve a polgárokat bizonyos dokumentumok bemutatásának kötelezettsége alól – magyarázta.

Így például idén nyártól, amikor elkezdik kiterjeszteni az egész országra az elektronikus személyazonosító igazolványok kibocsátását, az állampolgároknak nem kell többé bemutatniuk a házassági anyakönyvi kivonatot az igazolvány kérelmezésekor, mert a vonatkozó adatokat a belügyminisztérium átveszi a anyakönyvi okmányok kibocsátására szolgáló információs rendszerből. További könnyítés, hogy ha az elektronikus igazolvány kérelmezője egy telekkönyvezett ingatlan tulajdonosa, akkor a lakcímét Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) információs rendszeréből veszik át – sorolta Cătălin Giulescu.

Beszámolója szerint a szülőknek lehetőségük lesz arra, hogy személyazonosító igazolványt igényeljenek a 14 évesnél kisebb gyermekeik számára, akik így szabadabban mozoghatnak majd az Európai Unió területén.

Elmondta azt is, hogy legtöbb hat hónapon belül már nem lesz szükség kézzel írott kérvény benyújtására a személyazonosító igazolvány igénylésekor. Az állampolgároknak csak a fényképfelvételhez és esetenként a két ujjlenyomat felvételéhez kell majd személyesen jelentkezniük a lakosságnyilvántartó hivatalban. Ugyanakkor lakcímváltozás esetén elektronikus úton is lehet majd igényelni az új igazolványt.

Giulescu hangsúlyozta, hogy az állampolgároknak továbbra is lehetőségük lesz választani az elektronikus személyazonosító igazolvány és az egyszerű személyazonosító igazolvány között, érdekeiktől vagy meggyőződésüktől függően. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ajánlott az elektronikus személyazonosító igazolvány választása, mert csak ezzel lehet igénybe venni az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat.

Közölte azt is, hogy az elektronikus személyazonosító igazolványnak és az egyszerű személyazonosító igazolványnak egyaránt a gépjárművezetői engedélyhez vagy a bankkártyához hasonló formája lesz, és számos biztonsági elemmel látják el ezeket.


Két módozattal igényelhető szerdától az elektronikus erkölcsi bizonyítvány

Szerdától egy kísérleti program részeként online is igényelhető az erkölcsi bizonyítvány a ghiseul.ro és a hub.mai.gov.ro platformon – emlékeztet a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium.

A közlemény szerint az állampolgárok kétféle módon juthatnak hozzá a dokumentumhoz: közvetlenül, a hub.mai.gov.ro portálra való bejelentkezésük után, vagy a ghiseul.ro portálon keresztül, mert a két platform össze van kapcsolva.

A minisztérium adatai szerint évente átlagban közel 2 millió román állampolgár fordul a rendőrséghez erkölcsi bizonyítványért. “Számukra jelentős könnyítés, hogy a dokumentumot most már néhány kattintással megszerezhetik” – idézte a közlemény Sebastian Burduja tárcavezetőt.

A közlemény idézte Lucian Bode belügyminisztert is, aki szerint a kísérleti program jelentősen egyszerűsíti a belügyminisztérium és a polgárok közötti kapcsolatot.

A kísérleti programot július végéig kiterjesztik a jogi személyekre is.

Az elektronikus erkölcsi bizonyítvány igénylésének két módozata van:

a www.ghiseul.ro weboldalon keresztül azoknak, akik regisztráltak vagy regisztrálni kívánnak ezen a platformon. A bizonyítvány igényléséhez a személyazonosság elektronikus igazolására van szükség, ami egy romániai bankok által kibocsátott, 3D Secure azonosítással ellátott bankkártyával történik. Az igazolás után a hub.mai.gov.ro platformra irányítják át a felhasználókat, ahol kitölthetik az online típuskérvényt.

 a hub.mai.gov.ro weboldalon keresztül azoknak, akik nem regisztráltak a ghiseul.ro platformon vagy nem rendelkeznek romániai bankok által kibocsátott bankkártyával. A bizonyítvány igénylőinek ki kell tölteniük egy online űrlapot, de a személyazonosságuk igazolásához személyesen jelentkezniük kell egy rendőrségi ügyfélszolgálati ablaknál.

A személyazonosság igazolása egyelőre csak az erkölcsi igazolványokat kiállító rendőrségeken lehetséges, de a későbbiekben ezt kiterjesztik valamennyi ügyfélszolgálatot nyújtó belügyminisztériumi intézményre.

A hub.mai.gov.ro platformon történő sikeres regisztráció után az erkölcsi bizonyítvány igénylői a ‘Szolgáltatások’ menüpontra kattintanak, kiválasztják a legördülősávról az igénylés célját, és elküldik az anyakönyvi adatokkal előre kitöltött kérelmet. A rendszer automatikusan kiállítja az elektronikus aláírással ellátott erkölcsi bizonyítványt, amely a kiállítás napjától számított 6 hónapig érvényes.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: