Könnyítették a vállalkozók számára a környezetvédelmi engedély éves láttamozását

Hatályba léptek az új szabályok

„Gyorsan és könnyített eljárásban kaphatnak éves láttamozást a környezetvédelmi engedélyükre azok a vállalkozások, amelyek betartják a szabályokat. Mostantól a Környezetvédelmi Ügynökség célzottan azokat a vállalkozásokat és intézményeket ellenőrzi évente, ahol fennáll a környezetszennyezés kockázata. Emellett tisztáztuk azt is, mi a teendő az igénylési határidő lejárta esetén. Ezzel olyan létfontosságú ágazatokban segítünk elkerülni a tevékenység felfüggesztését, mint a kórházi ellátás, a víz- és szennyvízkezelés vagy az élelmiszerellátás, ugyanakkor továbbra is biztosítjuk a környezetvédelmi normák betartásának követését” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A napokban megjelent a Hivatalos Közlönyben az a rendelet, amely módosítja a környezetvédelmi engedélyek és integrált környezetvédelmi engedélyek éves láttamozásának eljárását. A jogszabály egyszerűsíti a láttamozás kibocsátását és a tisztázza az igénylés procedúráját.

A rendelet célja, hogy a vállalkozásokat ne büntessék automatikusan a tevékenység felfüggesztésével a határidők elmulasztása miatt, ahogyan ezt a korábbi szabályozás előírta.

Az engedélyek láttamozását évente kell kérni a környezetvédelmi ügynökségtől, legkevesebb 60 nappal az éves periódus lejárta előtt. Ennek elmulasztását eddig a tevékenység felfüggesztésével büntették. Mostantól viszont amennyiben még az éves periódus lejárta előtt kérvényezik a felülvizsgálást, a megyei környezetvédelmi ügynökség dönthet úgy, hogy lehetséges a láttamozás időben történő kiállítása a tevékenység felfüggesztése nélkül.

A másik könnyítés a felülvizsgálat procedúrájára vonatkozik. Eddig minden esetben évente terepszemlét tartottak a hatóságok. Mostantól viszont csak akkor végeznek terepszemlét, ha az adott tevékenység fokozott környezetszennyezési kockázatot jelent, vagy panaszok voltak az adott tevékenységgel kapcsolatban, esetleg a korábbi 3 évben volt kihágása a vállalkozásnak. Ellenkező esetben egyszerűsített eljárásban bocsátják ki az éves láttamozást.


rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: