Kontra és rekontra

Mezei vs. Borboly


Az MPP és az EMNP megmentette Hargita megyét az eladósítástól 

Tizenkét éves törlesztéssel 50 millió lej banki hitel felvételét irányozta elő Hargita Megye Tanácsának elnöke, a kölcsönről sürgősségi ülésen kellett volna döntést hozzon kedden a megyei tanácstestület. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői nem értettek egyet a megye gazdaságát súlyosan befolyásoló lépéssel, sőt, az RMDSZ-es tanácsosok közül is többen tartózkodtak a szavazásnál, így egyelőre nem született döntés a kérdésben – számolt be a sajtónak szerdán Mezei János MPP-s tanácsos. Kifejtette, a hitelfelvétel indokolatlan, hisz megnyert pályázatok előfinanszírozására fordítanák, azaz a kölcsön célja nem több, minthogy felgyorsítsa az amúgy finanszírozást nyert projektek kivitelezését. Mezei szerint ez nem más, mint kampányfogás.

Mandátuma végéhez közeledve Borboly Csaba nem igazán tud felmutatni komoly megvalósításokat. Most hatalmas banki kölcsönnel rövid idő alatt szeretne eredményeket felmutatni. Hargita megye nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy költségvetését hosszú évekre megterheljük azért, hogy a megye vezetője ellensúlyozhassa négy éves semmittevését. Egy felelős vezető csak addig »játsszon« a pénzzel, amíg vezetői megbízása tart. Utódjaira ne hagyjon adósságot” – fogalmazott Mezei János. Hozzátette, felháborító, hogy egy ilyen kérdésben sürgősségi tanácsülést hív össze a megyei elnök, ugyanakkor nevetségesnek tartja a keddi ülésen a szavazás lefolytatását, ugyanis hosszú percekig állt szavazás azért, hogy a hiányzó RMDSZ-es képviselők közül néhányat még behívhassanak az ülésre.

mpp
Végül az RMDSZ-frakcióban is voltak, akik tartózkodtak a szavazáskor. Mindenképpen üdvözlendő, hogy vannak tanácsos kollégák, akik nem pártkatonákként viselkednek, hanem a józan észre hallgatva felelősen döntöttek” – mondta Mezei. A sajtón keresztül nyilvánosan is arra kéri Borboly Csabát, hogy ne erőltesse a hitel felvételét, ne tegyen olyan lépéseket, amelyek hosszú távon megpecsételnék Hargita megye gazdasági lehetőségeit.

MPP sajtóiroda


Válasz Mezei Jánosnak

Örömmel látom, hogy Mezei János tájékoztatja a közvéleményt arról, ami tanácsülésen történik. Sajnálom, hogy félretájékoztat. Ennek három oka is lehet: az egyik, hogy tájékozatlan, mert nem olvasta el a törvényt. A másik ok, hogy nem akarja támogatni az udvarhelyszéki beruházást. A harmadik – ez egyben szomorú és súlyos –, hogy egyszerűen hazudik.  

Szívesen elmagyarázom Mezei úrnak így, a sajtón keresztül is, hogy a banki hitelvonal nyitása, amelyről a tanácsülésen kívántunk dönteni, lehetővé tenné, hogy Udvarhelyszék eddigi legnagyobb beruházását gördülékenyen lebonyolíthassuk.

A hitelvonal nem növeli a megye eladósodását: a hitelvonal nem kölcsön, hanem egy keretszerződés, amelyet egy bankkal kötünk.

Oklándtól Kányádig és Petektől Székelyudvarhelyig szeretnénk felújítani a 131-133-137A jelzésű megyei utakat EU-s támogatásból. Ennek értéke 120 millió lej, és ez Udvarhelyszék legnagyobb utas beruházása. Az EU-s támogatást meg kell előlegezni, mert az EU utólag fizeti ki a megnyert pályázati összeget. Tehát a munkálatokat szakaszonként ki kell fizetni a kivitelezőnek ahhoz, hogy az haladni tudjon: alapanyagot vásároljon, kifizesse a munkásait stb. Mindez nem kis összegbe kerül, és a megyének erre egyelőre nincs fedezete. A hitelvonalról igénybe vett pénzt az EU-s támogatásból térítjük vissza. Ezt más is így csinálja, de látszik Gyergyószentmiklóson, hogy Mezei úr már akkor sem értette ezt a folyamatot, amikor polgármester volt.

Arra kérem hát Mezei János kollégámat, hogy tájékozódjon, mielőtt tájékoztatni kíván bárkit. Arra is kérem, hogy ne akadályozza az udvarhelyszéki beruházás megvalósítását, mert közösségi vezetőkként mi azt tartjuk legfontosabb feladatunknak, hogy fejlesszük, építsük Hargita megyét, járhatóvá tegyünk ma járhatatlan utakat az emberek számára.

A kampány még nem kezdődött el, Mezei úr. Majd jövőre.

Borboly Csaba,
Hargita Megye Tanácsának elnöke

Kérem ossza meg ismerőseivel: