Konyhai cikkek 117.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Citromos sajttorta

    Lévén advent negyedik vasárnapja, gondoltam, meglepem családom (és magam 🙂) egy kis finom sajttortával. Gondolataim sarkát tetteim majdhogynem le is tapodták, olyannyira igyekeztem teendőim végére jutni, ezért egy-kettőre el is készült. És, igen, sikerült meglepni magam, tényleg elég jól sikerült. 🙂
    Mindenekelőtt tisztázzuk származási helyét, ugyanis a sajttortáról (cheesecake) manapság sokan azt gondolják, hogy bölcsője New Yorkban, vagy ne adj` Isten Philadelphiában ringott, holott már az ókori görög olimpiai játékok menüjén is szerepelt. Az én sajttortám aztán garantáltan nem amerikai, inkább gyergyói 🙂 (születési helyét tekintve), tudniillik a könnyített változatot készítem, vagyis a sütés nélkülit.
    Ennek alapja egy negyed kiló morzsolt édes keksz és fél vaj keveréke. Mindezt belenyomkodom a kapcsos tortaformába, majd beborítom a sajtos masszával: 250 g mascarpone (olasz krémsajt), ugyanennyi tejszín (felverve), egy citrom héja és leve, cukor ízlés szerint. Mascarponém pont nem volt itthon, de megoldottam a problémát, leszüretelvén egy dobozzal egy üzlet polcáról. 🙂 Egyéb alapanyagaim meglévén, a tettek mezejére léphettem (pedig de jó lett volna inkább egy virágosra, ahol is elheverni, madárcsicsergést hallgatni, felhőmozgást figyelni! 🙂). No, de e téli rút időben végül is értékeljük az apró örömöket: ízlelőbimbóink találkozását egy falat sajttortával.

Forrás: hirmondo.ro

sajttorta

Kérem ossza meg ismerőseivel: