Konyhai cikkek 123.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Gasztronómiai gyergyóikum: Cibereleves bárányhússal

    Nem mondhatni róla, hogy Cibere vajda kedvenc levese (lévén ő a böjti időszak jelképes alakja), ugyanis nagymértékben tartalmaz bárányhúsokat (fél kilónyit). 🙂 Melyet kisebb kockákra vágva, hideg vízbe téve felforralunk. A leves tetejére feljövő habot habozás nélkül folytonosan szedegetjük. 🙂 Beletesszük az apróra vágott friss zöldhagymát, zúzott fokhagymát, sóval és őrölt borssal ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a kölest (10 dkg) és a ciberét (4 dl). Az apróra vágott friss kaprot, zöldpetrezselymet és a lestyánt is a levesbe szórjuk, adunk hozzá tejfölt, még egyszer felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az elhabart tojássárgáját.
    A leves elkészítéséhez szükséges ciberét házilag is elkészíthetjük: egy cserépedénybe teszünk 25 dkg búzakorpát és 5 dkg kukoricalisztet. Hozzáadunk egy szelet barnakenyeret, egy karikára vágott citromot majd 2 liter forró vízzel felöntjük. Egy napig letakarva, egyszer-kétszer még megkeverve, langyos helyen tartjuk. Amikor a cibere savanykás ízűvé válik, üvegekbe szűrjük, és még egy hétig hűvös helyre téve pihentetjük.
    A kölesvásárlásnál ajánlatos figyelmesen körbenézegetni a polcokon, ugyanis mostani levesembe hajdina került, nem is oly nagyméretű hasonlóságuk, mint inkább fudriságom miatt. 🙂

Forrás: Székely Kalendárium

cibereleves1

Kérem ossza meg ismerőseivel: