Konyhai cikkek 126.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Alternatív rakott krumpli

 rakott_krumpli   A népi hagyomány szerint, ha a medve Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz.
    Hát, nekem most nagymértékben görcsben áll a gyomrom, drukkolok is rendesen, hogy még véletlenül se tévedjen erre egy kósza napsugár se! 🙂 Közben meg persze kísérletezgetek. Ugyanis a rakott krumpli az az étel, amely nálam végeredményileg feszt 🙂 igen száraz vagy igen locsogós lesz, de még véletlenül sem az, amit szeretnék. Eredeti receptje szerint felkarikázzák a főtt krumplit, rá a főtt tojást, reszelt sajtot, vajdarabkákat, tejfölt, esetleg kolbászt, mindezt szépen lerételve egy tepsibe. Mivel így máig sem sikerült elnyernie tetszésemet, kissé újragondoltam a receptet.
    A krumplit nem főztem, hanem sütöttem forró olajban (szintén karikára vágva). Majd ezzel rételtem le a tojáskarikákat. Természetesen itt már nem használtam vajat, mert az olajjal karöltve kissé feltornásztatná a koleszterinem szintjét. 🙂 A tetejét meglocsoltam tejföllel, és reszeltem rá sajtot, majd addig sütöttem a sütőben, míg leányos zavarában szépen elpirult. Már ha nőnemű a tojás meg a krumpli. A magyar nyelv szerencsére nem tesz különbséget, minden főnevünk egynemű. 🙂

Forrás: hirmondo.ro

rakott_krumpli1

Kérem ossza meg ismerőseivel: