Konyhai cikkek 152.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Tavaszi kiskertem zsengéi: Zöld-, és medvehagyma

    Nincs is jobb a földből frissen kirángatott zöldségeknél! 🙂 Kertünkben az elsők között is az első a zöldhagyma, pláne, ha ősszel a sasszem(üveg)ünket elhagyva néhány hagymát a földben felejtünk. 🙂 Ezek aztán kora tavasszal önszorgalomból kibújnak.
    A zöldhagyma csípős zöldség, mely segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, véd a rák ellen, csökkenti a vércukorszintet, hatásos légúti megbetegedések ellen is. Szóval, jó sok mindent tud. 🙂 Másik nagy kedvencem a díszes gyöngyviráglevélhez hasonló medvehagyma. Büdös, de finom és jótékony. Míg terem, minden lehetséges ételbe belekerül, fokhagymahelyettesként. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, jó krónikus hasmenés és szorulás ellen, enyhíti a szédülést, fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást.
    Mindenből egy zöldségleves: mivel a zöldségleves nálunkfele minimális sikernek örvend, ezért kerül bele, a főzés vége fele, egy botturmix is. 🙂 És így már elfogy. Furcsaságok akadnak az emberi ízlés világában is! Kell bele zöldhagyma, medvehagyma, murok, zeller és krumpli. Mindenből egy (kivéve a zöldeket), egyértelműen, miként a leves neve is mutatja. És attól függően, hogy éppen melyik zöldségünk mérete a legnagyobb, elnyeri a leves vezető ízének főszerepét. Jelen példányunk eléggé a zeller fele hajaz, holott hagymásnak indult. 🙂

Forrás: kalendarium.ro

hagyma

Kérem ossza meg ismerőseivel: