Konyhai cikkek 162.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Chlodnik

    Ha a múlt héten már hideg leveseket fogyaszthattunk, reménykedjünk, hogy ugyanezt ezen a héten is megtehetjük. 🙂
    Mindenesetre készítsünk chlodnikot, azaz hideg céklalevest, tegyük hűtőbe, hogy ha netán nagyon elmelegednénk, legyen, amit előkapnunk onnan, végveszély esetén. 😀 A sörön kívül, természetesen, ami ugyan első osztályú nedű egy kiszáradt torok számára, de egy céklával semmiképp nem kelhet versenyre egészség szempontjából.
    Szükségeltetik hozzá 2-3 nagyobb, új cékla, 2 közepes, nyers uborka, 1 jó nagy savanyú uborka (akár kovászos is), fél liter joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 tojás, 1 csokor metélőhagyma, 1 csokor friss kapor, balzsamecet, cukor, só, bors.
    Mindezen alkotóelemekből csak a céklát főzzük meg, a savanyú uborkával és fokhagymával. A tojásokat meg külön, mert díszítő elemként is funkcionálniuk kell. 🙂 A főtt zöldségeket összeturmixoljuk a joghurttal (tölthetünk hozzá a kovászos uborka levéből is), belekeverjük a megreszelt nyers uborkát, az apróra vágott metélőhagymát és kaport. A főtt tojásokat meghámozva, karikára vágva a feltálalt leves tetejére helyezzük. A fotózással meg igen-igen igyekszünk, tudniillik a cékla turbó sebességgel hajlamos mindent a saját képére (színére) formálni. De, végre egy étel, amit színileg nem bánt a hozzáadott balzsamecet! 🙂

Forrás: hirmondo.ro

chlodni

Kérem ossza meg ismerőseivel: