Konyhai cikkek 191.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Krumpliföld: Gulyás (avagy a faggyú reklámhelye)

    Birkaoldalassal, mert az jót tesz a gyomornak (eredetileg ugyan marhalábszárból gyártották a gulyások, lévén az ő lába kéznél 🙂). Eleink ugyanis tudták, hogy a birkafaggyú nem csak a csizma bőrének ápolására kiváló, hanem a gyomor sebeit is nagyszerűen befedi. Esetleg, ha ez mégsem igaz, az sem baj, mert egyébként finom is. Aki meg nem szereti enni, főzzön szappant, vagy öntsön gyertyát, mostanság úgyis divatba jött megint a kézimunka. 🙂 Az különösen jót tesz az idegeknek. Azt hiszem ezennel sikerült is felsorolnom a faggyú összes jótékony hatását, melyet az emberi szervezetre gyakorol. És végül, de nem utolsósorban, kiváló a farkasétvágy csillapítására is. 🙂 Pl. gulyáslevesbe eresztve.
    Hozzávalók: 50 dkg csontos hús, 1 drb zöldpaprika (elhagyható), 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis drb zeller, 5 drb murok, 1/2 kg krumpli, pirospaprika, őrölt köménymag, bors, só, olaj.
    Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát, kis sóval (hogy pici levet eresszen), beletesszük a pirospaprikát, zúzott fokhagymát, borsot, köményt és a húst. Felöntjük vízzel. Ha a hús puhulásnak indul, következhetnek sorban a zöldségek. Galuskát is szaggathatunk bele, egy tojás, liszt, no meg saját ügyességünk segítségével. A leves lelke a köménymag, annak hiányában inkább neki se fogjunk a főzésének! 🙂

Forrás: www.kalendarium.ro

gulyas1

Kérem ossza meg ismerőseivel: