Konyhai cikkek 194.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Krumpliföld: Kaszás

    A kaszásleves letűnt idők kedvence volt, amelyet jellemzően szénakaszálás, gabonakaszálás idején főztek eleink, még az ipari forradalom előtti időkben. Füstölt oldalasból, füstölt húsos bordacsontból, de sonkaléből is készítették ezt a tápláló levest, melynek egyetlen célja a mezőn dolgozók erőnlétének fenntartása volt. 🙂 Merthogy igen nehéz a kaszával mindenféle növények életét derékba törni, saját tapasztalat szerint is, legkönnyebb a saját lábat eltalálni vele. 🙂 Ezért igen-igen jó állóképesség szükségeltetik ezen munka huzamosabb ideig tartó végzéséhez.
    Hozzávalók: 30 dkg füstölt sonka, sonka főzőlé, 3 drb murok, 3 drb petrezselyem, 4-5 drb krumpli, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1,5 tk pirospaprika, 3 ek tejföl, 1 ek liszt, ízlés szerint ecet. Esetleg, pirított kenyérkocka.
    Elkészítés: Megfőzzük a sonkát. A főzőlevéhez öntünk még vizet, attól függően, hogy az mennyire sós, a főtt sonkát meg kisebb darabokra vagdosva, visszadobáljuk (e mozzanat közben próbálunk minél kevesebbet fogyasztani belőle! 🙂). Melléje meg rögvest a felaprított zöldségeket is (krumplit egy picit később!). Kb. fél órát főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a leveshez öntjük. Néhány percig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel és ecettel ízesítjük. Pirított kenyérkockával is tálalhatjuk. 🙂

Forráswww.kalendarium.ro

kaszas1

Kérem ossza meg ismerőseivel: