Konyhai cikkek 203.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Krumpliföld: Zöldséges

    A zöldséges krumplilevest azért szeretem, mert a sok zöldség íze csodás harmóniává olvad össze benne (aztán meg bennünk). Miként a nyolc alaphangjegy (Vagy inkább hét? A két dó, kettőnek számít? ) egy káprázatos beethoveni remekműben. Ezt azért csak halkan jegyeztem meg! Annak pedig kivételesen örülök, hogy semmiképp sem juthat a fülébe, hogy az Örömódát egy mezei zöldségleveshez hasonlítottam.  Egyébként meg igen jó lenne, ha még mindig a Földön lakozna, és épp a XX-ik szimfónián dolgozna. Ugyanis, a művei hallgatása közben én is nagyobb ihlettel főzök, többek között egy jó levest. 
    Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 1 kis fej zeller, 1 közepes murok, hagyma, paprika, 1 nagy paradicsom, 3 teáskanál fűszerpaprika, só, bors, 1 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 3 ek olívaolaj.
    Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a paprikát apróra szeleteljük, a krumplit és a zellert kockára, a murkot vékony karikára szeljük. A paradicsom héját forró vízben megrepesztjük, hideg víz alatt lehúzzuk, majd apró kockára vágjuk. Egy fazékban olívaolajat forrósítunk, a hagymát megpirítjuk rajta, utána jöhet először paprika, és pár perc múlva a paradicsom. Felöntjük vízzel, és beledobáljuk, először a zellert, majd a murkot. Ha minden megfőtt, egy kis tálkában összekevert tejföllel és mustárral teszünk koronát az ízekre. Akár zöldpaszullyal, zöldborsóval is gazdagíthatjuk tápláló levesünket, hogy megkapjuk a harmóniához szükséges varázslatos nyolcast. 

Forráswww.kalendarium.ro

zoldseges

Kérem ossza meg ismerőseivel: