Konyhai cikkek 204.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Lemon curd

    Nevezhetném citromkrémnek is, magyarosan, de ez annyira angol találmány, hogy csakis e nyelvű megnevezésre ugrik be a névhez tartozó, halovány napsárga, édeskésen savanyú, pudingszerű álom. 
    Minálunk leggyakrabban citrusos sajttortákhoz igen találó kiegészítőként szolgál, de bármilyen süteménynek díszére válhat. Ráadásul ilyenkor, télidőben néha találok az üzleti citromosládákban Meyer citromot, amely a citromcsalád első számú, legpasszolóbb lemon curd alapja. Kicsit narancssárgább, kicsit kerekebb, kevésbé savanyúbb, mint testvérei, ezért már távolról jól kiszúrható a citromsárga tömegből. 
    Krémünkhöz szükségeltetik 3 nagyobb tojás, 150 g cukor, 2 citrom kifacsart leve, 55 g vaj és 1 evőkanál reszelt citromhéj. A művelet elvégzése gőz fölött történik (igen előnyös tevékenység légcsőgyulladás esetén ), a vizet felforrása után kis lángon folyamatosan melegítem a krém készítése közben. A tojásokat összekeverem a cukorral, valamint a frissen facsart és leszűrt citromlével. A keverőtálat a forró vízzel teli lábosra rakom, és addig kavarom a masszát, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ez körülbelül tíz perc alatt be szokott következni. A tálat elvéve a gőz fölül, elegyítem a kisebb darabokra szeletelt vajjal, valamint a citromhéjjal. Miután kihűlt, rákenem a tortára, díszítek vele, vagy csak simán kanalazgatok belőle. 

Forrás: hirmondo.ro

citromos

Kérem ossza meg ismerőseivel: