Konyhai cikkek 207.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Óvári szelet

    Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy az Óvár név alatt mely helység rejtőzködik, talán a község, amely most Szlovákiában található, avagy a város, Magyarország északnyugati végein? Hogy ne tévedjek túl nagyot, mindkettőjüknek gratulálok, igen zamatos falatok szülőhelyekét büszkélkedhetnek! 
    Eme eledel amúgy nem csak finomságával, hanem mutatósságával is kitűnik a mindenféle szeletek nagy családjából. Ezért aztán elő is kapkodják mindenféle sátoros eseményen, tányérdísznek, és jól bevált gyomortölteléknek (ma pl. a hólé sebes csatornai csorgását ünneplem, mely zene, végre elég jó állapotába visszaállt fülemnek!) .
    Elkészítése igen egyszerű, ellenben tény, hogy csak ha frissen fogyaszthatták, hajlandóak az emberek mindenféle szuperlatívuszokban beszélni róla.  Készülhet szárnyas vagy sertéshúsból, ám mindkettőt ajánlott sütőbe kerülésük előtt picit lepirítani. A tepsi aljában elheverve betakarózhatnak sonkával, gombával, és a művelet legvégén sajttal. Most egy kis változatosságot eszeltem ki, ugyanis összedinszteltem a szalonnát, hagymát, paprikát és gombát, majd e keveréket kanalaztam a hússzeletekre. Petrezselymes krumpli társult hozzá, meg egy jó Irsai Olivér (aki minden bizonnyal egy kellemes személy, de jelzem, pohárban sem megvetendő!). 

Forrás: hirmondo.ro

ovari

Kérem ossza meg ismerőseivel: