Konyhai cikkek 209.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Krumpliföld: Lebbencs

    A lebbencsleves a slambuc (öreg lebbencs) rokona. Ez utóbbi eledel egy hortobágyi bográcsban született, lebbencstésztát, krumplit, szalonnát tartalmazott, egészen sűrűre főzve, sőt végül le is pirítva. Jó tartalmas pásztorétel volt. Még a levesváltozata is elegendő energiát biztosított a mezőgazdasági munka elvégzéséhez.  Ugyan határozottan finomabb a bográcsban készült lebbencs, de természetesen egy konyhai tűzhelyen is elkészíthető. A lebbencs név egyébként vagy a szélben száradó, libegő, vagy a fővő levesben ide-oda lebegő tésztadarabokra utal. Nevezik még öregnek is, melynek eredete számomra máig talány.  Talán egy hortobágyi öreg még tudja e kérdésre a választ.
    Hozzávalók: 20 dkg csuszatészta (lebbencs), 10 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej hagyma, 3 közepes drb burgonya,1 kávéskanál fűszerpaprika, 20 dkg kolbász (füstölt, lehet csípős is), só, bors.
    Elkészítés: Egy edénybe tegyük bele a felkockázott szalonnát, majd kevergetve süssük pár percig. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre (ha szükséges akkor egy pici zsírt tegyünk alá). A visszamaradt zsiradékban a tésztát pirítsuk aranybarnára (ez megtörténhet a lerben is, egy tepsiben). Kiszedve, máris társulhat a szalonnapörcökkel.  A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Keverjük hozzá a murkot, a petrezselymet, majd pár perc párolás után az apróra vágott fokhagymát, a karikára vágott kolbászt, és szalonnát. Szórjuk meg a pirospaprikával, öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk, hintsük hozzá a köménymagot, és főzzük félpuhára a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá az előzőleg megpirított tésztát, a krumplit, majd főzzük készre a levest. Tálaláskor a tányérba szedett levest megszórhatjuk ízlés szerinti mennyiségű petrezselyemzölddel. 

Forráswww.kalendarium.ro

lebbencs1

Kérem ossza meg ismerőseivel: