Konyhai cikkek 214.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Tavaszi egytál

    Jó hír: megtörtént a tavaszi napéjegyenlőség március 20-án Gyergyószentmiklóson is.  Hozott nekünk térdig érő havat, jeget és esőt. De mára már borítsa a feledés jótékony fátyla mindezt, mondjuk nagyvonalúan, ha már forró napsugarak égetik hátunkat eme sorok képernyőre vetése közben. 
    Hivatalosan is beköszöntött a tavasz, és szerencsére ez most már egyre jobban érzékelhető a természetben. Kidugta fejét a vitamindús csalán, pitypang, medvehagyma. A friss tápanyagokra pedig nélkülözhetetlenül nagy szükségünk van, különösen tavasszal. Ezért ételeinkkel nemcsak etetni kell a családtagokat, hanem táplálni és gyógyítani is!
    Tálalhatunk például egy nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagyon finom gombaszószos makarónit. A megfőtt csőtésztát összekeverjük apróra vágott újhagymával, medvehagymával, gombával, tejföllel és reszelt sajttal (juhsajt, a piacról!) Meglocsoljuk a makaróni főzőlevével (annyi keményítő van benne, hogy nem kell külön lisztet használnunk), betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg szépen elpirul a teteje. 
    Igazán egészségessé akkor válik ez az étel, ha a gombát nem a polcról, piaci asztalról, hanem az erdőből szerezzük be! Bizony, irány a természet!  Ugyanis a tavasz egyik első, megkérdőjelezhetetlen jele a kucsmagomba jellegzetes kalapjának felbukkanása a vastag avartakaró alól.

Forrás: hirmondo.ro

tavaszi_egytal1

Kérem ossza meg ismerőseivel: