Konyhai cikkek 219.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Fürjtojás

    Rokonához, a tyúktojáshoz képest oly sok jótékony hatása van az emberi szervezetre, hogy felsorolni is jó időbe telik : az immunrendszer egyensúlyának helyreállítása, az emésztőrendszer és a gyomor működésének normalizálása, gyomorfekély és krónikus epehólyag-gyulladás kezelése, szív- és érrendszer tevékenységének, a vérnyomás normalizálása. Megszünteti az akut légzőszervi fertőzéseket, elősegíti az agyműködést, javítja a memóriát (! ) stb. 
    Mindazonáltal, méreteit tekintve, felhasználása sokkal nehézkesebb, mint a testesebb tyúktojásé. Első találkozásunkkor, csomagolásának felnyitása során (műanyag doboz, tűzőgéppel két helyen összekapcsolva) meg is reptettem őket rendesen.  Ugyanis holmi (számomra) ismeretlen fizikai kölcsönhatás nyomán (talán a doboz kinyitásakor kifejtett erő volt az a hatás, mely a tömeggel alig rendelkező testet gyorsulásra késztette ) a kiszabadult tojások úgy röpködtek a konyhában, mintha legalábbis szülőanyjuk tért volna be egy futó látogatásra. A földet érés, sajna, igen szomorú látványt nyújtott. Azóta sokkal óvatosabban kezelem őket.
    Egy nagy kedvenc nálunk a fürjtojással töltött fasírt, a Stefánia-szelet kishúga. A keményre főzött tojást darált húsba (tojás, zsemle, fokhagyma, só, bors) csomagolva, forró olajban kisütöm. E nyárias, áprilisban friss zöldségekből készült salátával tálaltam. 

Forrás: hirmondo.ro

furjtojas

Kérem ossza meg ismerőseivel: