Konyhai cikkek 232.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Fagyasztás és fogyasztás: Kockás zöldségleves

    Zöldségleveseim közül legbüszkébb a kockásra vagyok, amit gyermekeim sajnos pont annyira szeretnek, mint a négyzethálós füzeteket (meg természetesen a hozzá kapcsolódó tudományágakat ). De azért néha főzök, főleg azokon a napokon, mikor sietek valahova (ugyanis a zöldségek előfőzöttek és fagyasztottak). Szóval, kockás zöldséglevesem miért is kockás? Hát, mert van benne zöldségkocka, grízkocka, és leveskocka (vagyis, bocsánat, az nincs! ).
    A zöldségeket egy szép őszi napon megpucolom, kockára vágom: hagyma, murok, zeller, gomba (a borsót ellenben nem, mert azért éppen annyi szabadidőm nincs, és jó-jó, tudom, hogy a gomba nem zöldség! ), majd dinsztelés, dobozolás után elpihennek a fagyon. Aztán a megfelelő időben doboz elő-, tartalma meg forró vízbe kerül. Készítek hozzá grízkockát: felvert tojás (1 drb), só, bors, gríz, összekavarva, forró olajban kisütve (mindkét oldala), felkockázva, majd a levesbe szórva. Zöldpetrezselyem, csípőspaprika a tetejére. Zamatosabbá tehetjük még némi csirkeaprólékkal (akár fagyasztott) is, amit szintén a levesben főzünk meg.
    Ízesíthetjük is a végén, citromlével, tejföllel, savanyúság levével, de szerintem pont az a lényege ennek a levesnek, hogy nem savanyú. 

Forráswww.kalendarium.ro

kockas_zoldsegleves

Kérem ossza meg ismerőseivel: