Konyhai cikkek 234.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Galette

    Galette elnevezéssel azt a felül nyitott, omlós francia pitét illetik, amely tésztájának fészkében mindenféle finomságot rejt: gyümölcsöket, zöldségeket, avagy húsokat.
    Leghíresebb a családban a Galette des Rois, ami vízkereszt tájékán jelenik meg a francia pékek polcain, és annyira királyi, hogy papírkoronával illetik uralkodói főjét.  Melyet rögvest saját fejére át is helyezhet az a szerencsés fogyasztó, ki megleli a belesütött csecsebecsét, egyúttal azon tény felett is örvendezvén, hogy nem törött bele a foga.  Számomra már a parasztosabb változat is kielégítő, mely egy gyúrt tésztából (30 dkg finomliszt, 2 ek cukor, nagy csipet só, 17 dkg hideg vaj, fél citrom leve, 1 tojás sárgája, kevés hideg víz) és töltelékből (lekvár -tészta elázása ellen-, két jó marék gyümölcs, két kanál pudinpor) áll. Mai töltelékalapom pedig nem más, mint a még mindig pirosodó eper és a már megérett egres, amelyet szerencsésen le is szüreteltem.
    Ugyanis mindmáig azon téveszmében éltem, hogy a málna az a gyümölcs, ami a legváltozatosabb módon tudja bántalmazni szedőit, de ezennel a leggaládabban viselkedő címet az egresre ruházom. T.i. úgy nézek ki, mintha egy végtelenbe nyúló éjszakát töltöttem volna egy fakírágyon, rémálmok által gyötörtetvén.  Jutalom gyanánt most már tömhetem magamba ama finom falatokat, melyek egy epres- egreses, néhol feketeribizlis galette-ből származnak. 

Forrás: hirmondo.ro

galette1

Kérem ossza meg ismerőseivel: