Konyhai cikkek 244.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Cobbler

    A fenti megnevezéssel illetik a hollandok azon főzőedényét (öntöttvasból készült lábos, szorosan záródó fedővel), mely gyarmatosításaik során egyéb népek konyháiban is igencsak meghonosodott.
    Az Újvilágba emigrált európaiak is vitték magukkal e legfontosabb edényüket, melyben parázs fölött főztek, sőt, míg lehetőségük nem engedte egy kemence építését, a pitét is ebben sütötték. Teljesen új receptet alkottak hozzá, nevet azonban már nem túl találékony módon adtak az újszülött süteménynek, ti. cobblernek nevezték.  A cobbler szoros rokoni kapcsolatokat ápol a crumble nevű édességgel, amit édes anyanyelvünkön morzsasütiként is emlegetünk. Fejre állt piteként képzelhetjük el őket, a gyümölcs kerül először a sütőedénybe (ami nálam általában egy szilikon sütőforma, ugyanis cobblert sajna nem hagytak rám őseim), a crumble esetében a tésztát rámorzsoljuk a gyümölcsre, a cobblerre meg rákanalazzuk.
    A fél kiló gyümölcsöt összekeverem 2–3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál pudingporral, vagy kukoricakeményítővel, melynek szerepe a kifolyt gyümölcslé zselésítése. A tészta alapanyagaival (25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 tk sütőpor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl tejszín) nem árt gyorsan dolgozni, minél hidegebb marad a vaj, annál omlósabb lesz a végeredmény. Rákanalazom a gyümölcsre, megszórom barna cukorral, majd 170 fokon, kb. 40 perc alatt megsütöm. 

Forrás: hirmondo.ro

cobbler

Kérem ossza meg ismerőseivel: