Konyhai cikkek 246.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Fekete-erdő

    A Fekete-erdő (németül Schwarzwald) erdővel borított hegyvidék Baden-Württembergben, Németország délnyugati részén, ahol többek között a Duna is ered.  Ugyanakkor Feketeerdő (románul Pădurea Neagră, németül Schwarzwald) falu Romániában, Bihar megyében, egy másik Feketeerdő meg község Győr-Moson-Sopron megyében, a Mosonmagyaróvári járásban.
    A Fekete-erdő torta (Schwarzwälder kirschtorte) egy tejszínes tortafajta, amely az 1930-as évektől kezdve terjedt el, elsősorban Németországban. Állítólag semmi köze az erdővel borított hegyvidékhez, bölcsője nem itt ringott, az ellenben lehetséges, hogy a torta színeiben a Fekete-erdőben hagyományos női viseletet idézi: a ruha fekete, mint a csokoládéreszelék, a blúz fehér, mint a tejszín és a kalap fehér alapon piros díszítésű, amely a meggyre utal.  Az 1930-as években már ismert és igencsak kedvelt volt Németország, Ausztria és Svájc cukrászdáiban, de a jól bevált blitzkrieg stratégia nyomán rohamléptekben eljutott a földkerekség minden tájára.  Többek között jött, látott és győzött, a saját konyhámban is. 
    Ahol a következőképp készül: alap egy igencsak csokis piskóta, melyre sütés után meggyszemeket szórok. Ráterül a meggylével főzött vaníliás pudding, erre a tejszínhab, végül némi díszelemek. Ma történetesen az ostya forrásból meggy- és csokiszemek bugyogtak kifele. 

Forrás: hirmondo.ro

fekete_erdo1

Kérem ossza meg ismerőseivel: