Konyhai cikkek 269.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Pisztrángos 2.

    Kanyarodjunk még vissza a pisztrángos irányába (mely úti cél nemcsak a gyomrot, hanem a lelket is szépséggel tölti el ), néhány gondolat és recept erejéig.
    Mióta friss halak úszkálnak a medencében (https://www.facebook.com/gyergyoipisztrangos), már eszembe sem jut fagyott társakkal kínlódni, ráadásul ebben még az áruház is komoly partner, oly annyira, hogy eltüntette polcairól a számomra egyetlen ehető-süthető halát. 😉 Friss pisztránggal persze némi gond is akad, mert ugyebár, mint minden egyéb, Földön mozgásban levő egyednek, feje meg gyomra (benne tartalom 😉) van, épp ezért tisztítást kíván. Feje, levágva, forró, sós, borsos, pirospaprikás lébe merülve, igen finom halászlé alaplévé válhat. Ebbe a lébe főzhetünk zöldségeket, gyufatésztát, és máris előttünk gőzölöghet egy igen finom halleves.
    Halunk tisztításához hozzátartozik piciny pikkelyeinek (én levakargatom), és gyomortartalmának eltávolítása. Ezután már csak a sütése marad, például forró olajban, puliszkalisztbe (netán darált mandulába) mártva. Nálunk még mindig ez az egyes számú kedvenc. 😋 Fűszerezése igencsak szerteágazó, jó barátságban van a citrommal, kaporral, fokhagymával, lime, gyömbér és rozmaring segítségével keletivé tehetjük az ízeket. A pisztrángot citromlével locsolva, mézzel kenegetve, mandulás-petrezselymes keverékben megforgatva is süthetjük. Mindenképp finom és egészséges étel kerekedik belőle! 🙂

Forrás: hirmondo.ro

pisztrang3

Kérem ossza meg ismerőseivel: