Konyhai cikkek 282.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Fahéjas

    A lakást belengő fahéjillat nálunk nemcsak a karácsonyi időszakra jellemző, hanem növekvő tendenciát mutat így húsvét tájékán is. 😏 A fahéjfogyasztás amúgy teljesen sohasem szűnik meg, t. i. mindennapi kávémba is kerül, meg minden olyan süteménybe, ami csokoládét tartalmaz.
    Ha találgatnom kellene, egy cinnamomum verum (fahéjfa) kérge már valószínűleg áthaladt családom emésztőrendszerén. 🙂 Már csak azért is, mert jó hatással van az emésztőszervekre, a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is. Nagy előnye, hogy a fűszerfogyasztóban kellemes érzetet vált ki, pozitív étkezési élményt ad, íze és illata által. 😋 A fahéj jellegzetes íze az édes süteményekben, gyümölcslevesekben igencsak megszokott. De mi a helyzet a sós ételekkel? Ha még nem tettük, érdemes kipróbálni ezt a nem mindennapi ízkombinációt. Az észak-afrikai és az indiai konyhában igen nagy sikernek örvend, a currykeverékek szerves része, alapja a garam masalanak, nagyon jó kiegészítője a bárány- és a marhahúsnak.
    A paradicsomos (krémleves: 1 kg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 rúd fahéj, 1 l alaplé, 2 fej vöröshagyma, frissen őrölt fekete bors), sütőtökös ételekbe is érdemes egy keveset tenni. Ha mértékkel használjuk, akkor nem nyomja el az étel ízét, hanem társsá válik a kellemes harmóniák kórusában. ☺️

Forrás: hirmondo.ro

fahejas

Kérem ossza meg ismerőseivel: