Konyhai cikkek 293.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Népek konyhája, nagyvilág – Egyesült Államok: Sokoldalú tortilla


Egyesült Államok

Tortilla

    Újfent Amerikában járunk (ha másképp nem megy, bár képzeletben 😒), mégpedig Texas államban, a tortilla egyik hazájában, mely a tex-mex ételek fő alapanyagaként nemzetközi sikereket elérvén, már szerény hajlékomban is zajos diadalt aratott.
    Sokoldalúnak nem formája miatt nevezem (ugyanis kerek 😉), hanem mert, ha tortillánk és beleillő töltelékünk is van, máris többféle eledel elkészítésére vállalkozhatunk. A taco esetében a friss alapanyagok olajban sült tésztába kerülnek. A fajitas puha tésztából készül, a töltelék pirítva kerül bele.
    A burritóban teljesen becsomagolt töltelék lapul, a chimichanga forró olajban kisütött, az enchilada (chilivel lefedetett jelent) meg chiliszósszal leöntött, lerben kisütött burrito. A migas (morzsa) a tex-mex konyhában rendkívül népszerű reggeli: az összetört tortillachipset rántottával, hagymával, serrano chilivel (reszkessetek ízlelőbimbók! 😁) és sajttal keverik. A chilaquiles tortilla chipseket vagy darabkákat jelent, amit szószban főznek meg, gyakran hússal és sajttal. Nagyon hasonlít a migashoz. Végezetül megemlíthetjük még a mexikói melegszendvicset, a quesadillat, melyben a töltelék két tortillalap között sül, összetartó elem benne a sajt. Képünkön épp csirkehúsos burritó(félé)k kelletik magukat. 😋

Forrás: kalendarium.ro

tortilla1

Kérem ossza meg ismerőseivel: