Konyhai cikkek 331.

Berszán-Árus Csilla

Cruffin

    Szabadidőmben sokat olvasok, filmet is nézek, nagy figyelmet szentelve a bennük előforduló eledeleknek is (nagy csodálója vagyok Lecter doktor alkotásainak, habár alapanyagválasztásával nem értek egyet 😉). Egy csendes est során futottam össze a cruffin nevű egyeddel, és míg a filmben jóízűen harapdálták, én gyors keresésbe fogtam. Tényleg létező édesség, mely a croissant és a muffin házasságából született (gondolom az illető alkató csak muffinsütő tepsivel rendelkezett, így került a kelt tészta a muffinformába 🙂).
    Hozzávalók: 40 dkg liszt, 8 dkg cukor (vaníliás), 1 csipet só, 10 dkg vaj, 1 lime, citrom vagy narancs reszelt héja, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 ek cukor, 10 dkg lágy vaj a kenegetéshez.
    Elkészítés: Add a liszthez az élesztőt, a cukrot, a sót, és fél bögre langyos tejet, várj öt percig, ezután keverd hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Jól dolgozd össze, ha szükséges, adj még hozzá tejet. Keleszd körülbelül 40 percig, majd lisztezett felületre helyezve oszd 10 részre. Nyújtsd mindegyiket vékonyra, hosszúkás formájúra. Kend meg vastagon vajjal. A lapokat jó szorosan tekerd fel, a rövidebbik oldaluknál fogva. Ezután hosszában vágd félbe a hengereket. Tekerd csigává a tésztadarabokat. A csigákat helyezd muffinformákba, és letakarva keleszd még 1-2 óra hosszat. Végül süsd aranybarnára (180 fok, 30 perc). 😋

Forrás: hirmondo.ro

cruffin

Kérem ossza meg ismerőseivel: