Konyhai cikkek 369.

Berszán-Árus Csilla

Spaghetti all amatriciana

    Majdnem tökéletes carbonarát, bolognait szinte már hetente főzünk, ezért ideje megismerkedni az olasz konyha másik büszkeségével, a spaghetti amatricianaval. Egyenes ágú leszármazottja a sült tokaszalonna-darabkákkal és saját juhsajttal gazdagított spagettinek, amelyet az olasz pásztorok kavargattak üstjeikben. 🙂
    Hozzávalók: 125 g sós, 3–4 mm vastag csíkokra vágott tokaszalonna, 2 ek. száraz fehérbor, 6, kockára vágott paradicsom, 1 friss csípős pirospaprika, 400 g spagetti, 125 g frissen reszelt édeskés juhsajt.
    A szalonnát a csípős paprikával forró serpenyőbe tesszük, kissé megpirítjuk, majd a pörcöket kihalászgatjuk. A bort a serpenyőben maradt zsiradékhoz öntjük, és megvárjuk, amíg teljesen elpárolog (mélyeket szippanthatunk is belőle, ha egyébként semmi dolgunk  😉). Ekkor hozzáadjuk a paradicsomkockákat, és az egészet sűrűre főzzük. A spagettit félpuhára főtten leszűrjük, majd egy merőkanálnyi főzővízzel a paradicsomszószhoz adjuk, ahol fogyaszthatóvá válásáig még puhulhat. Hozzákeverjük a frissen reszelt sajtot és a sültszalonna-csíkokat, és azonnal tálaljuk.

    Egyes séfek hagymát és fokhagymát is merészelnek belekeverni, de Amatrice városának lakói egyhangúlag elhatárolódnak ettől! 🧐 Nekem mindkét változat szimpatikus, nagy mennyiségű fokhagyma fogyasztása különösen ajánlott, vírusölő tevékenysége miatt.


Forrás: hirmondo.ro


spagetti1

Kérem ossza meg ismerőseivel: